«Πωω εγώ φταίω, δεν είμαι αρκετός», «Τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα», «Αγχώνομαι για τα πάντα», «Πάλι λάθος τα έκανα όλα, νιώθω παγιδευμένος» ή «Η παρουσίασή μου είναι χάλια, δεν θα τα πω σωστά στο meeting της δουλειάς»… Και πολλές άλλες σκέψεις και μοτίβα που περνάνε από το μυαλό χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά, τα οποία όμως αυξάνουν το άγχος υιοθετώντας αρνητικές συμπεριφορές.
Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου… Την ηρεμία!
Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που υπάρχει σε όλους μας, απλά σε διαφορετικό βαθμό και είναι μία κατάσταση, ένα γεγονός που σίγουρα όλοι μας έχουμε βιώσει. Το άγχος είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, το οποίο βγαίνει στην επιφάνεια όταν ‘‘απέναντί μας’’ έχουμε έναν «επικίνδυνο εχθρό – κίνδυνο». Το πρόβλημα δεν έγκειται στο συναίσθημα αυτό καθεαυτό, αλλά σε προηγούμενες σκέψεις που το άτομο βιώνει και έχει έντονα στον εγκέφαλό του. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις άγχος, όταν βέβαια αυτό βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα και είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορείς να κάνεις τις καθημερινές σου ασχολίες και δραστηριότητες.
Να θυμάσαι ότι το άγχος είναι διαφορετικό από το στρες! Αποτελεί ένα αίσθημα φόβου και μοιάζει περισσότερο με αυτό παρά με το στρες. Το να έχεις άγχος σημαίνει ότι ένα ερέθισμα σου προκαλεί φόβο, αδυναμία, ταραχή και αγωνία για το πώς αυτό θα εξελιχθεί.
Μην ξεχνάς να διαχωρίζεις τα δύο είδη άγχους, το παραγωγικό και το μη παραγωγικό άγχος. Το πρώτο είναι αυτό που σε βοηθάει να είσαι στην απαραίτητη τόνωση, ώστε να εξελίσσεσαι δημιουργικά και να μπορείς να καταφέρνεις ό,τι επιθυμείς. Σε αντίθεση με το δεύτερο, όπου το μη παραγωγικό άγχος είναι αυτό που σε καθηλώνει, σε καταβάλει και σου μειώνει την ευεξία, τη δημιουργικότητα και την ποιότητα ζωής.
Άνθρωπε, είναι σημαντικό να γνωρίζεις και να κατανοήσεις ότι το άγχος είναι ένα συναίσθημα που μπορείς να αντιμετωπίσεις με δουλειά, υπομονή και προσπάθεια ώστε να γίνεις «φίλος» του, να μπορέσεις να συνυπάρχεις μαζί του και σε έντονες καταστάσεις να μπορείς το αντιμετωπίζεις. Να θυμάσαι ότι, εάν δεν υπήρχε καθόλου άγχος στη ζωή σου, δεν θα μπορούσες να προσαρμοστείς και να επιβιώσεις εύκολα, καθώς δεν θα είχες την ικανότητα κινητοποίησης απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους.
Το άγχος από μόνο του δεν αποτελεί πρόβλημα, και αυτό γιατί; Γιατί καθοριστικό ρόλο έχει ο τρόπος διαχείρισης του άγχους και όχι η εμφάνισή του. Όταν εμφανίζεται κάτι νέο, και καινούριο σε κάποιες καθημερινές σου συνήθειες με τις οποίες έχεις μάθει να ζεις, τότε έρχεται ο αρνητικός τρόπος σκέψης, που εμπεριέχει το στοιχείο της απειλής και αφορά τον ίδιο τον εαυτό. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να πιστεύει ότι όλα πιθανόν να πάνε στραβά, χωρίς φυσικά να γνωρίζει κάτι τέτοιο καθώς απλά το υποθέτει, αλλά και ότι σε μία δύσκολη συνθήκη να νιώθει ότι είναι ανίκανο να βοηθήσει τον εαυτό του.
Θυμήσου όμως, ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του άγχους:
- Αρκεί να αντιμετωπίσεις το άγχος σαν μια φυσιολογική αντίδραση σε στρεσογόνες καταστάσεις και να δώσεις στον εαυτό σου το δικαίωμα να αισθάνεται άγχος.
- Εξίσου σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν αποφάσεις σωστές και λάθος, όπου η καθεμία οδηγεί σε διαφορετικές εμπειρίες και μέσα από αυτές οφείλεις να μαθαίνεις.
- Φρόντισε να οργανώνεις τον χρόνο σου και να προετοιμάζεις τις δραστηριότητές σου από την προηγούμενη μέρα.
- Δες το λάθος σου ως μία ευκαιρία να κάνεις κάτι καλύτερα, να μάθεις μέσα από αυτό και να μην το εκλαμβάνεις ως αποτυχία.
- Προσπάθησε να κάνεις βήμα- βήμα τη φορά και όχι όλα μαζί, ώστε να μην ‘‘χαθείς’’ και να μπορέσεις να υλοποιήσεις όλους σου τους στόχους.
- Μην κάνεις υποθέσεις, γιατί τις περισσότερες φορές σε οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις και συμπεράσματα.
- Μην πανικοβάλλεσαι, όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με κάτι νέο.
- Έχε υπομονή και μην περιμένεις άμεσα αποτελέσματα.
Εκπαίδευσε το μυαλό σου να μένει ήρεμο κάτω από όλες τις συνθήκες και θα δεις ότι θα διαχειρίζεσαι καλύτερα την κάθε κατάσταση και περίσταση με την οποία έρχεσαι αντιμέτωπος!