Tο Πάσχα οι νονοί έχουν την τιμητική τους με την λαμπάδα και το σοκολατένιο αυγό, όπως συνηθίζεται. Εντάξει, η βαρύτητα της παρουσίας του νονού και της νονάς δεν είναι τα υλικά αγαθά, όσο η πραγματική, φυσική παρουσία τους στη ζωή του παιδιού για το οποίο αποτελούν πνευματικούς γονείς με υποχρεώσεις. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει, λοιπόν, να κάνουν οι νονοί το Πάσχα;
Αν υπήρχε ένα εγχειρίδιο, ένα Savoir Vivre για τις πασχαλινές υποχρεώσεις των νονών, για μένα θα περιείχε τα εξής βασικά κεφάλαια με τα dos και τα don’ts:
DOS
1.Επικοινωνήστε απευθείας με το βαφτιστήρι σας
Πολλές φορές οι νονοί που ίσως δεν έχουν συχνή ή καθημερινή επαφή με το παιδί, και ειδικά αν δεν είναι ακόμα γονείς, δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν τις ανάγκες κάθε ηλικίας και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με το βαφτιστήρι τους. Σαφώς και καλό θα είναι ως νονοί να προσπαθούμε να είμαστε πολύ κοντά στην καθημερινότητα ενός παιδιού αλλά αν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, έστω με αφορμή το Πάσχα ένα τηλεφώνημα με την αφορμή των δώρων είναι μια ουσιαστική επαφή μαζί του. Ρωτήστε το ίδιο παιδί που μετά τα 2,5 μπορεί σιγά-σιγά να μεταφέρει αυτό που θέλει, τη λαμπάδα θα ήθελε και ίσως και τι παιχνίδι. Σε συνεργασία πάντα και με τους γονείς, η λύση για την ιδανική λαμπάδα θα βρεθεί!
2.Βολτάρετε μαζί στα μαγαζιά για την αγορά των δώρων
Δεν υπάρχει ωραιότερη ιδέα από το να πάτε μαζί με το βαφτιστήρι βόλτα στα μαγαζιά για τα δώρα της Λαμπρής. Αφιερώστε ένα πρωινό και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους έστω και από τη διαδικασία αγοράς των δώρων. Η ανταλλαγή απόψεων και επιθυμιών κατά την επιλογή των δώρων σίγουρα θα καταλήξει σε γέλια και θα γεννήσει ευχάριστα συναισθήματα και στους δυο.
Αν το βαφτιστήρι είναι ηλιακά μικρό και δεν αποχωρίζεται εύκολα την μαμά ή τον μπαμπά, ευκαιρία είναι για ένα καφέ και με τα κουμπαράκια!
3.Αφιερώστε μια ημέρα για οικογενειακό γεύμα (ή σινεμά / θέατρο) για επιπλέον χρόνο με το βαφτιστήρι σας
Εάν σας το επιτρέπει το πρόγραμμά σας και ίσως λίγες ημέρες άδειας από το γραφείο, μεταξύ όλων των διαφορετικών που θα θέλετε να κάνετε, εντάξτε στις προτεραιότητες σας να δείτε το βαφτιστήρι και την όλη την οικογένειά του, να γευματίσετε ή να πάτε ένα σινεμά ή ένα θέατρο όλοι μαζί, άλλωστε οικογένεια είστε!
Εάν αυτό γίνεται έτσι και αλλιώς μεταξύ σας, τις ημέρες του Πάσχα σκεφτείτε να κάνετε κάτι διαφορετικό όλοι μαζί. Βάψτε, ας πούμε, μαζί όλοι σε ένα σπίτι τα πασχαλινά αυγά!
4.Περάστε μαζί το βράδυ της Ανάστασης ή την ημέρα του Πάσχα
Αν είστε στενά συνδεδεμένοι με τους κουμπάρους σας, ίσως αυτό να είναι δεδομένο για εσάς. Αν πάλι όχι ή επειδή δεν το έχετε σκεφτεί, προγραμματίστε να περάσετε μαζί αυτές τις ημέρες και ειδικά αν η απόσταση δεν είναι εμπόδιο. Χαρίστε τόσο απλές αλλά ουσιαστικές παιδικές αναμνήσεις στο βαφτιστήρι σας.
DON’TS
1.Μην στείλετε απλώς χρήματα για να αγοράσουν οι γονείς τα δώρα, αν δεν σας χωρίζει πραγματικά απόσταση μιλίων.
Δεν υπάρχει χειρότερο από το να μένεις σε απόσταση μιας ώρας από το βαφτιστήρι και να στέλνεις απρόσωπα με μια κάρτα χρήματα. Ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία αυτό εξακολουθεί να είναι εντελώς απρόσωπο και ανούσιο. Το παιδί δεν επιζητά υλικά αλλά την ουσιαστική παρουσία των νονών στη ζωή του. Αν δεν σας χωρίζει απόσταση μιλίων, που φυσικά για πρακτικούς λόγους η αποστολή χρημάτων ή δώρων είναι λογική, κάντε τον κόπο και πηγαίνετε οι ίδιοι να παραδώσετε τα δώρα.
2. Μην κάνετε μια γρήγορη επίσκεψη για να παραδώσετε τα δώρα και να “ξεπετάξετε” την υποχρέωσή σας
Μην κάνετε την υποχρέωση αγγαρεία. Είστε υποχρεωμένοι ως νονοί, πνευματικοί γονείς, να έχετε ουσιαστικό ρόλο στη ζωή του παιδιού. Μέσα στις υποχρεώσεις σας είναι και αυτές του Πάσχα και οφείλετε να τις τηρείτε για να μην δημιουργείτε δυσάρεστες αναμνήσεις στο βαφτιστήρι. Τα παιδιά καταλαβαίνουν και θυμούνται τα πάντα, όσο και εμείς να τα θεωρούμε μικρά.
3.Μην εμφανίζεστε μόνο το Πάσχα
Δεν αποτελεί το Πάσχα, και κάθε γιορτή, τη μόνη αφορμή για να παρουσιαστείτε στο βαφτιστήρι σας. Αν θέλετε να έχετε ενεργό ρόλο στη ζωή του, φροντίστε να είστε παρόντες όλο τον χρόνο και εκτός γιορτών.
Αν σκεφτώ τον εαυτό μου μικρή, θα ήθελα πολύ οι νονοί μου να τηρούσαν κάποιο Savoir Vivre για το Πάσχα. Και ως μαμά φυσικά τώρα, αυτό θέλω για το παιδί μου. Οπότε, νονοί και νονές, φροντίστε να χαρίζετε όμορφες αναμνήσεις στα βαπτιστήρια σας, γιατί οι παιδικές αναμνήσεις μάς ακολουθούν πάντα!