Το τρέξιμο, από την καραντίνα κυρίως και μετά, έγινε το νέο “fitness trend”! Άνθρωποι που πριν δεν είχαν καμία σχέση με τον αθλητισμό, παρακινούμενοι από φίλους ή και μόνοι τους, ξεκίνησαν μια μέρα να τρέχουν και από τότε δεν σταμάτησαν ποτέ αυτή τη συνήθεια ευεξίας. Απόδειξη ότι όταν θέλουμε κάτι, μπορούμε να το κάνουμε!
Αν σκέφτεσαι κι εσύ να ξεκινήσεις τρέξιμο, θα σου έλεγα να το κάνεις τώρα χωρίς ενδοιασμό, ακολουθώντας κάποιες χρήσιμες συμβουλές:
✔️1.Πάρε running shoes
Ξεκινάς μια δραστηριότητα που απαιτεί κραδασμό. Για να προφυλάξεις γόνατα και μέση, καλό θα είναι το παπούτσι σου να πληροί τις προϋποθέσεις για τρέξιμο. Απευθύνσου σε κάποιον υπεύθυνο καταστήματος με αθλητικά είδη για να σου υποδείξει το παπούτσι εκείνο που θα το νιώθεις ελαφρύ και άνετο.
✔️2.Φόρα άνετα ρούχα
Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, πόσο μάλλον το τρέξιμο, απαιτεί άνετα και ελαφριά ρούχα. Κολάν, ή σορτς τώρα που θα αρχίζει να ανοίγει ο καιρός, ελαφριά μπλουζάκια που να αναπνέουν, είναι ιδανικά.
✔️3.Βάζε εφικτούς στόχους
Μην ξεχνάς πως ξεκινάς τώρα. Θέσε εφικτούς στόχους και προσπάθησε ανά βδομάδα να θέτεις λίγο μεγαλύτερους, πάντα με βάση τις δυνατότητές σου.
Ξεκίνα με μια ένταση κατά την οποία θα είσαι σε θέση να κάνεις έναν διάλογο ενώ τρέχεις. Αν δεις ότι δεν τα καταφέρνεις, μείωσε λίγο τον ρυθμό σου. Δώσε στον εαυτό σου μια περίοδο προσαρμογής το πρώτο διάστημα.
Η αύξηση της διάρκειας και της έντασης του τρεξίματος θα είναι σταδιακή. 3-4 φορές τη βδομάδα από 20′ τη φορά, που σταδιακά θα αυξάνονται, είναι μια καλή συχνότητα.
✔️4.Μόνη ή με παρέα
Αυτό εσύ θα το αποφασίσεις! Αν είσαι κοινωνική και λίγο αναβλητική, σίγουρα η παρέα στο τρέξιμο θα σε βοηθήσει να το διατηρήσεις και να επωφεληθείς από αυτό. Αν είσαι πιο μοναχικός τύπος, ίσως το τρέξιμο, καθότι αποτελεί μια σωματική, ψυχολογική και εγκεφαλική διαδικασία, να σε βοηθήσει να “συναντήσεις” τον εαυτό σου την ώρα εκείνη και να “συζητήσεις” μαζί του.
✔️5.Μην το βλέπεις σαν τιμωρία
Αν τρέχεις μόνο και μόνο για να χάσεις βάρος, σίγουρα θα βλέπεις το τρέξιμο ως κάτι αναγκαστικό, βαρετό και απογοητευτικό. Μην το καταδικάσεις σαν τιμωρία για τις διατροφικές ατασθαλίες που έκανες! Δες το σαν μια οποιαδήποτε μορφή άσκησης που θα σε ευχαριστεί, και από την οποία θα επωφεληθείς καθώς με τον καιρό θα δεις να βελτιώνεται το καρδιοαναπνευστικό σου και να αλλάζει η ζυγαριά σου.
Να θυμάσαι: Με όποια δραστηριότητα κι αν καταπιανόμαστε, το ζήτημα είναι να ακούμε το σώμα μας, τις αντοχές μας, τις δυνάμεις μας, τα «μπορώ» μας, και να μαθαίνουμε τι είναι αυτό που μας ταιριάζει καλύτερα ώστε να εξελισσόμαστε μέσα σε αυτό πιο αποτελεσματικά.
Πολύ σημαντικό: Είναι σπουδαία η ικανοποίηση που παίρνεις όταν βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει και να «ξεκλειδώνει». Δεν «παιδεύεις» το σώμα σου την ώρα που τρέχεις, αλλά εκπαιδεύεις το μυαλό σου στο να κάνει αυτό που θέλεις εσύ και όχι αυτό που σου υπαγορεύει εκείνο!