Ήδη έχετε αγοράσει τον χαρταετό που άρεσε στα παιδιά ή, ακόμα καλύτερα, ετοιμάζεστε να φτιάξετε τον δικό σας! Το τριήμερο ξεκινήσει σε πολύ λίγο και είστε έτοιμοι να περάσετε όμορφα με την οικογένειά σας και να τηρήσετε τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας με το πέταγμα του χαρταετού να στέφεται πρωταγωνιστής.
Την Καθαρά Δευτέρα ο ουρανός θα έχει την τιµητική του µιας και θα στολιστεί µε αµέτρητους πολύχρωµους χαρταετούς προσφέροντας ένα τέλειο θέαµα. Γέλια και φωνές θα συνοδεύουν την αγωνία και τη χαρά µικρών και µεγάλων που µε πείσµα προσπαθούν να σηκώσουν τον χαρταετό τους όσο πιο ψηλά γίνεται, με σύμμαχο τον καιρό. Και η περηφάνεια ξεχειλίζει όταν τελικά ο χαρταετός πετάει αγέρωχος και καµαρωτός στον ουρανό κάνοντας τις φιγούρες του µε τη βοήθεια του ανέµου!
Τι συµβολίζει όµως το πέταγµα του χαρταετού που τόσο αγαπάµε;
Οι χαρταετοί πλανιούνται στους ουρανούς εδώ και χιλιετίες. Το ταξίδι ξεκίνησε από τις χώρες της Ανατολής, και συγκεκριµένα από την Κίνα, ενώ στην Ελλάδα οι πρώτοι χαρταετοί εµφανίζονται γύρω στο 400 π.Χ. Στην ελληνική χριστιανική παράδοση το πέταγµα του χαρταετού γίνεται την Καθαρά Δευτέρα που είναι η πρώτη µέρα της Σαρακοστής.
Με τη νηστεία, που ξεκινάει αυτή την ηµέρα, καθαρίζεται το σώµα και η ψυχή και το πέταγµα του χαρταετού συµβολίζει αυτήν την ανάγκη του ανθρώπου για πνευµατική και ψυχική εξύψωση στα ουράνια και την επιθυµία του να πλησιάσει νοητά τον Θεό. Γι αυτό και συνηθίζεται να πετούν τα παιδιά τον χαρταετό, καθότι «των τοιούτων εστίν η βασιλεία των ουρανών».
Στους λαούς της Ανατολής οι χαρταετοί στολίζονταν µε ευχές και πετώντας τους τούς έστελναν όσο πιο κοντά µπορούσαν στον θεό.
Ας γίνουμε και εμείς οι μεγάλοι για λίγο παιδιά, το έχουμε τόσο ανάγκη, και ας μοιραστούμε το υπέροχο και τόσο σημαντικό αυτό έθιμο! Αµόλα καλούµπα! Πιο ψηλά, και ακόμα πιο ψηλά!