Ποιος είπε ότι η ζωή είναι εύκολη όταν ηγείσαι μιας ομάδας; Το να συντονίσεις ανθρώπους και ενέργειες, να δώσεις κατεύθυνση και γραμμές, να ξεμπλέκεις ό,τι ενδεχομένως μπλέκεται και να είσαι stand by για όποιον ή όποια χρειαστεί τη βοήθειά σου, αποτελεί μόνο ένα μέρος του εγχειρήματος και το γνωρίζεις καλά.
Η κάθε ομάδα έχει τη δική της σοφία, κανονικότητα και βέβαια τους ρυθμούς της. Επίσης, η κάθε ομάδα, μοιραία, δημιουργεί τις υποομάδες της. Η κα Δημιουργική κάνει περισσότερο παρέα με την κα Επικοινωνιακή και ο κος Ξερόλας με την κην Πρακτική και τον κο Σοφό.
Την ίδια στιγμή που εσύ προσπαθείς να είσαι όσο πιο αντικειμενική γίνεται με όλους και ταυτόχρονα ανοιχτή σε όλους, η κα Πρακτική είναι η αδυναμία σου, και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Μάντεψε! Ακόμα κι εσείς οι δύο, είστε μια υποομάδα της ομάδας σας.
Έλα μου, όμως, που η κα Πρακτική έχει πολυετή κόντρα με την κα Επικοινωνιακή και τα υπόγεια λόγια πάνε κι έρχονται! Χμ… μυρίζομαι προβλήματα… Και όλα αυτά πάλι, αποτελούν το 1/10 της καθημερινότητάς σου.
Ποια είναι, αλήθεια, τα χαρακτηριστικά ενός αληθινού ηγέτη;
1. Ανοιχτότητα
Όσο πιο ανοιχτή, τόσο το καλύτερο για όλους σας. Όχι, δεν αρκεί να βγαίνει αυτό μόνο μέσα από την ενέργειά σου. Χρειάζεται και να το λες και να το δείχνεις πρακτικά στην ομάδα σου, ενδεχομένως με meetings δημιουργικότητας, brainstorming κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις βήμα σε όλους να νιώσουν πιο υπεύθυνοι και να μοιράζονται τις σκέψεις τους για να αναπτύσσεστε από κοινού όλοι.
2. Θετική σκέψη, θετική στάση, θετική ζωή
Δεν είναι όλες οι μέρες μέσα στην τρελή χαρά, το γνωρίζουμε όλες καλά. Η θετικότητα όμως δεν έχει να κάνει με τη ψυχολογία σου μια δεδομένη στιγμή, αλλά με το mindset αυτό καθεαυτό που έχεις και μπορείς να το εξελίξεις. Θετική σκέψη, θετική στάση, θετική ζωή σημαίνει καλωσορίζω ό,τι συμβαίνει –όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές- με ευσπλαχνία, διότι από το κάθε τι, έχω κάτι να μάθω. Πίστεψέ με, με αυτό το mindset, μαθαίνει και παραδειγματίζεται ΚΑΙ η ομάδα σου.
3. Υπόγεια ρεύματα
Και σε ό,τι αφορά τις κακές μέρες… τις μέρες που οι υποομάδες κάνουν πηγαδάκια, ή η ενέργεια είναι πεσμένη, ή κάποιος στόχος δεν επετεύχθη και κυριαρχεί ένα μαύρο σύννεφο… δώσε την πληροφορία αυτή πίσω στην ομάδα και συζητήστε! Τι συνέβη, τι δεν πήγε καλά, τι μπορεί να πάει καλύτερα.
Μάθε να ακούς τα υπόγεια ρεύματα, ακόμα και όσα καμιά φορά δεν ακούγονται.
Και δώσ’ το! Το να κρύβεις κάτω απ΄ το χαλάκι τέτοιες σημαντικές πληροφορίες δεν ωφελεί. Ίσα ίσα συμβάλλει σε μια τοξική «κανονικότητα».
Εγώ πάντως πιστεύω ότι μπορείς να γίνεις και η team leader που αξίζει η ομάδα σου αλλά και ο εαυτός σου! Εσύ;
Συνέχισε Ολόψυχα!
Your Coach,
Μάρη Γαργαλιάνου