Για τα απογεύματα δίπλα στο τζάκι και το δέντρο, ή στην επίσκεψη στη φίλη για κουβεντούλα, αυτά τα χριστουγεννιάτικα cupcakes θα γίνουν ανάρπαστα!
Υλικά
Για τα cupcakes
- 100 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αβγά, μέτρια
- 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 40 γρ. κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. κουβερτούρα λευκή
Για το frosting
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- gingerbread μπισκότα, για διακόσμηση
Εκτέλεση
Για τα cupcakes
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.
- Προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, την κρέμα γάλακτος, το κονιάκ, τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Τα προσθέτουμε στον κάδο και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Βάζουμε μέσα σε μία φόρμα για cupcakes τα ειδικά χαρτάκια και τα γεμίζουμε με το μείγμα με ένα κουτάλι μέχρι τα ⅔ του ύψους τους.
- Ψήνουμε τοποθετώντας το ταψάκι σε ψηλή σχάρα για 20-25 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Για το frosting
- Χτυπάμε την κρέμα και τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Βάζουμε σε ένα κορνέ με μύτη αστεράκι και διακοσμούμε από πάνω τα cupcakes.
- Τοποθετούμε ένα μπισκότο πάνω από κάθε cupcake και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη