Το ένα μετά το άλλο έρχονται στα αυτιά μας τα περιστατικά βίας ανάμεσα σε συντρόφους. Μα υπάρχουν εκεί έξω πολλές γυναίκες και άνδρες που τα κατάφεραν, έκαναν το βήμα εκτός μιας βίαιης σχέσης, μα αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε τους καταστήσει ασφαλείς.
Συναισθήματα απόρριψης, θυμού, ζήλιας ακόμη και προδοσίας κυριεύουν τους βίαιους πρώην συντρόφους για πολύ καιρό. Κι όλα αυτά καταλήγουν σε απειλές, τηλεφωνήματα, παρακολουθήσεις, παραβιάσεις προσωπικού χώρου, βία… ακόμη και δολοφονίες που σκάνε ως πρώτη είδηση.
Είμαστε σίγουροι πως αν ήσουν σε μία τέτοια σχέση, φοβάσαι. Υπάρχουν, όμως, επιλογές που μπορείς να κάνεις, ώστε να μεριμνήσεις για την ασφάλειά σου μετά τον χωρισμό με έναν άνθρωπο που σπέρνει τρόμο στη ζωή σου.
Πάρε τον νόμο με το μέρος σου:
Χρησιμοποίησε ό,τι υλικό από απειλές και περιστατικά βίας υπάρχει εναντίον σου και κατάγγειλε στην αστυνομία τις καταστάσεις που ζεις με αυτόν τον άνθρωπο, προβαίνοντας ακόμη και σε ασφαλιστικά μέτρα. Σίγουρα η βοήθεια ενός δικηγόρου θα είναι καταλυτική. Φυσικά η αστυνομία δεν είναι παντοδύναμη, ούτε μπορεί να είναι πανταχού παρούσα δίπλα σου, αλλά η δήλωση αυτή πιθανώς να κάνει τον άνθρωπο αυτό να δειλιάσει και σίγουρα εσύ θα νιώθεις πιο προστατευμένη εφόσον οι αρμόδιοι είναι ενημερωμένοι.
Κάνε γνωστό τον χωρισμό σου:
Εφόσον οι δικοί σου άνθρωποι, οι γείτονές σου, οι συνεργάτες σου και όσοι έρχεσαι σε επαφή καθημερινά θα γνωρίζουν την πραγματικότητα την οποία βιώνεις, σε πρώτο πλάνο θα έχεις κάπου να στηριχτείς συναισθηματικά. Αλλά και κάτι πιο σημαντικό· όλοι αυτοί θα είναι σε επαγρύπνηση. Οποιαδήποτε περίεργη κίνηση αντιληφθούν κοντά σου θα μπορούν να σε προειδοποιήσουν ή να ενημερώσουν τις αρχές. Μπορείς ακόμη και να έχεις κάποιες επαφές ταχείας κλήσης και μία κωδική λέξη, ώστε σε περίπτωση που μπει στο σπίτι σου ή σε πλησιάσει απειλητικά, να μπορείς να ειδοποιήσεις άμεσα για βοήθεια.
Να συμμετέχεις σε ομαδική ή ατομική θεραπεία ή συμβουλευτική:
Η ουσία εδώ είναι διττή. Αφενός, το να επεξεργαστείς τα συναισθήματα που σου έχει δημιουργήσει η επαφή με το συγκεκριμένο άτομα, την επίγευση του χωρισμού και την ανασφάλεια που βιώνεις, θα βοηθήσει στο να διαχειριστείς ει δυνατόν με ψυχραιμία την κατάσταση. Αφετέρου, σε μια ομαδική διαχείριση, θα νιώθεις ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που σε καταλαβαίνουν και δεν είναι κάτι που αφορά μοναδικά εσένα.
Κόψε όσες περισσότερες διόδους επικοινωνίας μπορείς:
Το να αλλάξεις σπίτι και περιοχή κατοικίας θα είναι σίγουρα αρκετά ανακουφιστικό. Είναι σημαντικό να απαιτήσεις να μη διοχετεύσει κανείς αυτές τις πληροφορίες, ούτε αυτές να είναι κάπου φανερές. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να μην αναγράφεται το όνομά σου σε κουδούνι ή λογαριασμούς και σίγουρα να μην είναι φανερή η διεύθυνσή σου στο διαδίκτυο λόγω της τηλεφωνίας. Βοηθητικό είναι για την ψυχική σου ηρεμία να αλλάξεις τηλέφωνο το οποίο και πάλι -ιδανικά- να μην είναι καταχωρημένο στο δικό σου όνομα.
Κάνε το σπίτι σου ασφαλή χώρο:
Πρώτο βήμα είναι η αλλαγή των κλειδαριών, η ασφάλιση προσβάσιμων από έξω παραθύρων, και -πολύ καλύτερα- η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού ή η αλλαγή του κωδικού σε ήδη υπάρχον. Σε δεύτερο στάδιο, δημιούργησε ένα δωμάτιο ασφαλείας όπου θα μπορείς να τρέξεις και να κρυφτείς αν εισβάλει στο σπίτι σου. Εκεί να έχεις σταθερά και μία συσκευή επικοινωνίας για να καλέσεις βοήθεια. Επιπλέον, όλα σου τα σημαντικά έγγραφα καλό θα ήταν να τα εμπιστευτείς σε κάποιο πρόσωπο ώστε να μη διακινδυνεύσεις την απώλειά τους. Τέλος, η χρήση εξωτερικής κάμερας για έλεγχο της κίνησης γύρω από το σπίτι σου εφόσον αυτό είναι εφικτό, θα αποτελέσει μια δυνατή προστασία.
Κατάργησε οτιδήποτε κοινό:
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσει να υφίσταται οποιοσδήποτε τραπεζικός ή κοινός λογαριασμός σας. Ακόμα, συνιστάται να καταργήσεις και τους προσωπικούς σου λογαριασμούς ώστε να μην μπορεί με κανένα τρόπο να ακολουθήσει τα “βήματά σου”.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι λογικό να ζητά κανείς από το θύμα να προστατευτεί. Το θέμα είναι να υπάρχει μηχανισμός που να βοηθά στο να μη νιώθει κανείς ανασφαλής και οι άνθρωποι που είναι επικίνδυνοι να περιορίζονται. Όμως στη ζωή πάντα πρέπει να προσαρμοζόμαστε με βάση τα δεδομένα και να φροντίζουμε για τη σωματική και ψυχολογική μας ασφάλεια.
Και μη ξεχνάς…
Μην ενδίδεις σε προκλήσεις σύγκρουσης.
Μην ενδίδεις στον φόβο.
Μην ενδίδεις στον συναισθηματικό πόλεμο.
Μην ενδίδεις σε ενοχές.
Πηγή: gineanthropos.gr