Μου είπατε πως θα είμαι απόλυτα ευτυχισμένη. Και εγώ κλαίω. Πως θα νιώθω ολοκληρωμένη. Κι εγώ νιώθω κομμάτια. Μου είπατε πως η μητρότητα είναι ένα όνειρο. Τότε γιατί εγώ νομίζω πως βλέπω εφιάλτη;
Αν μόλις γεννήσατε και νιώθετε έτσι ακριβώς, προδομένη από όσα σας είπαν αλλά κυρίως από όσα σας έκρυψαν, μάθετε πως δεν είστε η μόνη.
Μία στις 10 γυναίκες πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη.
Η κούρασή σας έχει ξεπεράσει τα όρια, έχετε συνεχώς εκνευρισμό, πότε γελάτε και πότε κλαίτε, και οι αρνητικές σκέψεις δεν λένε να φύγουν από το μυαλό σας ούτε όταν το μωράκι σας σάς χαρίζει το πιο γλυκό του χαμόγελο.
Γιατί τότε είναι που γεμίζετε και τύψεις. Αφού όλα πάνε κατευχήν γιατί δεν είστε ευτυχισμένη όπως οι μαμάδες στις φωτογραφίες;
Τι φταίει;
Αρχικά, οι ορμόνες σας. Μην τις υποτιμάτε. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη που στην κύηση ήταν αυξημένα, τώρα έχουν πέσει. Και έτσι η ψυχολογία σας κάνει τραμπάλα. Πότε πάνω, πότε κάτω.
Αν υπολογίσετε και την κούραση, την αϋπνία, το άγχος και ενδεχομένως μια προδιάθεση για κατάθλιψη, ε, τι άλλο θέλετε;
Τι να κάνω;
– Σε καμία περίπτωση μην σκέφτεστε ότι δεν είστε γεννημένη μητέρα ή ότι δεν είστε καλή μαμά. Οι αρνητικές σκέψεις που κάνετε δεν πρόκειται να γίνουν πράξη.
– Κάντε υπομονή. Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει 2 βδομάδες, μπορεί όμως και 2 χρόνια.
– Ζητήστε την κατανόηση του συντρόφου σας. Σίγουρα ούτε και εκείνος περνάει ωραία βλέποντάς σας να βασανίζεστε. Μήπως να σας βοηθούσε λίγο παραπάνω με την καθημερινότητα;
– Εάν δεν μπορεί εκείνος, ζητήστε βοήθεια από τη μαμά, την πεθερά, μια φίλη σας σε ορισμένα πρακτικά θέματα, όπως οι δουλειές του σπιτιού ή τα ψώνια.
– Αν δείτε ότι περνά ο καιρός και η κατάσταση δεν βελτιώνεται, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.
Πηγή: mothersbird.gr