Home HOMEFOOD #Cooking Class 04_October_21 | Φαλάφελ με κινόα

#Cooking Class 04_October_21 | Φαλάφελ με κινόα

by Guest

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για τη μαγειρική και τη διατροφή.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε :

Για το χούμους

  • 100 γρ. ρεβίθια
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 650 γρ. νερό
  • 50-70 γρ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1/2 σκ. σκόρδο, προαιρετικά
  • 40 γρ. ταχίνι
  • 1/2 κ.γ. κοφτό κύμινο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • αλάτι-πιπέρι

 

Για τα φαλάφελ

  • 50 γρ. κινόα
  • 120 γρ. νερό
  • 150 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
  • 10 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1/4 ματσάκι κόλιανδρο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι

 

Για τη σύνθεση

  • 1 αγγούρι
  • 1 ντομάτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 αραβικές πίτες
  • 150 γρ. χούμους

Εκτέλεση

Για το χούμους

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό τα ρεβίθια, το αλάτι, και τα αφήνουμε να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά τα 650 γρ. νερό και βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 λεπτά με 1 ώρα.
  • Κρατάμε 150 γρ. από τα ρεβίθια που βράσαμε για τα φαλάφελ.
  • Στραγγίζουμε καλά τα υπόλοιπα ρεβίθια σε ένα άλλο μπολ, κρατώντας το νερό.
  • Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τα ρεβίθια που στραγγίξαμε, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο προαιρετικά, το ταχίνι, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβίθια.
  • Δοκιμάζουμε τα καρυκεύματα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τα φαλάφελ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά την κινόα, το νερό, και αφήνουμε να βράσει η κινόα για 15 λεπτά και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια την κινόα, τα 150 γρ. ρεβίθια που έχουμε κρατήσει, την τριμμένη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο σε σκόνη, τον φρέσκο κόλιανδρο, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  • Πλάθουμε το μείγμα σε 8 μπαλάκια και τα πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να πλατύνουν και να γίνουν σαν δίσκοι.
  • Μεταφέρουμε τα φαλάφελ σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 35 λεπτά μέχρι να σφίξουν.
  • Αναποδογυρίζουμε τα φαλάφελ ανά 10 λεπτά για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Αφαιρούμε τα φαλάφελ από τον φούρνο.

Για τη σύνθεση

  • Κόβουμε το αγγούρι σε φέτες, τη ντομάτα σε κυβάκια και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
  • Απλώνουμε τις πίτες στον πάγκο εργασίας και τις γεμίζουμε με το χούμους που ετοιμάσαμε, το αγγούρι, τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φαλάφελ.
  • Σερβίρουμε με φύλλα κόλιανδρου.

Πηγή: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts