Οι περισσότεροι γονείς περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους μέσα στο αυτοκίνητο σε διαδρομές από και προς το σχολείο, σε δραστηριότητες, σε βόλτες και διάφορες δουλειές μέσα στην ημέρα. Τα παιδιά από μικρή ηλικία παρατηρούν τη συμπεριφορά των γονιών και τη μιμούνται. Οι γονείς οφείλουν να έχουν συνέχεια στο μυαλό τους ότι αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους και να φροντίζουν να έχουν μία σωστή συμπεριφορά.
Τα παιδιά μαθαίνουν να οδηγούν πολύ πριν πάρουν το δίπλωμα οδήγησης. Μαθαίνουν παρατηρώντας τους γονείς. Εκτός όμως από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μαθαίνουν και πως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας οδηγός. Ένα θετικό ή αρνητικό γονεϊκό πρότυπο θα καθορίσει την οδηγική συμπεριφορά του παιδιού στο μέλλον. Ως επιθετική συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί το βρίσιμο, οι χειρονομίες, το έντονο και συνεχές κορνάρισμα, οι απότομοι ελιγμοί κατά την οδήγηση, η προσπέραση ή σε ακραίες περιπτώσεις η αντιμετώπιση πρόσωπο με πρόσωπο με τον άλλο οδηγό.
Κάποιες φορές είναι πολύ εύκολο να χαθεί η ψυχραιμία, ειδικά αν ο άλλος οδηγός κάνει κάποιο σοβαρό λάθος ή προκαλεί με τη συμπεριφορά του. Η οδήγηση όμως απαιτεί ηρεμία και συγκέντρωση και το να οδηγεί κανείς με νεύρα βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό του και όσους βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Πολύ συχνά τα παιδιά γίνονται θεατές επιθετικής συμπεριφοράς κατά την οδήγηση, γεγονός που τα επηρεάζει ψυχολογικά. Είναι τρομακτικό για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς σε αυτή τη κατάσταση. Πολλές φορές αισθάνονται ντροπή, ειδικά αν οι γονείς δημιουργήσουν ολόκληρη σκηνή στο δρόμο. Χάνεται έτσι η εκτίμηση που έχουν τα παιδιά για τους γονείς, πράγμα που μπορεί να είναι επιζήμιο για τη μεταξύ τους σχέση.
Επιπλέον, εφόσον οι γονείς είναι τα πρότυπα των παιδιών, βλέποντάς τους να χειρίζονται μία κατάσταση με νεύρα, θυμό και βίαια ξεσπάσματα τα ωθεί να συμπεριφερθούν με παρόμοιο τρόπο. Μαθαίνουν να μην έχουν ψυχραιμία, να φέρονται με βίαιο τρόπο και να ξεσπούν στον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους. Οι γονείς που χάνουν τη ψυχραιμία τους και εκδηλώνουν τα νεύρα τους μπροστά στα παιδιά κατά την οδήγηση, σίγουρα το κάνουν και σε άλλες περιπτώσεις. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να διατηρούν τη ψυχραιμία τους όποιες κι αν είναι οι συνθήκες και να μαθαίνουν τα παιδιά πώς να διαχειρίζονται τις καταστάσεις με σωστό και ήρεμο τρόπο.
Συμβουλές για να αποφύγετε την επιθετική συμπεριφορά
-
Φροντίστε να φεύγετε έγκαιρα για την όποια υποχρέωσή σας, ώστε να μη βιάζεστε να φτάσετε στον προορισμό σας. Το άγχος να φτάσετε στην ώρα σας θα μειώσει την υπομονή σας.
-
Πάρτε μερικές ανάσες. Αν συμβεί κάτι που σας εκνευρίσει, σταματήστε το αυτοκίνητο και προσπαθήστε να ηρεμήσετε. Ίσως λίγη μουσική να σας χαλαρώσει και να σας φτιάξει τη διάθεση.
-
Αν τύχει να συμπεριφερθείτε με έντονο τρόπο μπροστά στα παιδιά σας εξηγήστε τι ήταν αυτό που πυροδότησε αυτή τη συμπεριφορά. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι κάνατε λάθος, λυπάστε για αυτό και φροντίστε να μην επαναληφθεί.
-
Αποφύγετε την οπτική επαφή με κάποιον εκνευρισμένο οδηγό. Φερθείτε ώριμα και αφήστε τον να φύγει.
-
Αν κάνετε κάποιο λάθος χαμογελάστε και ζητήστε συγνώμη. Αντίστοιχα, δεχτείτε τη συγνώμη από τον άλλο οδηγό αν έκανε αυτός το λάθος. Η αμοιβαία κατανόηση θα μειώσει τον εκνευρισμό και θα αποτρέψει μία ενδεχόμενη λογομαχία.
-
Συγκεντρωθείτε σε αυτό που έχετε να κάνετε. Να πάτε με ασφάλεια εσείς και τα παιδιά σας στο προορισμό σας. Βγάλτε από τη σκέψη σας το περιστατικό που προηγήθηκε και μειώστε τον εκνευρισμό σας.
-
Αν κάποιος επιμείνει και σας προκαλεί προσπαθήστε να αποφύγετε τον διαπληκτισμό. Δεν γνωρίζετε αν αυτό το άτομο είναι επικίνδυνο. Αν αισθανθείτε απειλή, καλέστε την αστυνομία.
Πηγή: csii.gr