Home HOMEFOOD #Cooking Class 12_August_21 | Θέλετε φαγητά με περισσότερη γεύση και άρωμα;

#Cooking Class 12_August_21 | Θέλετε φαγητά με περισσότερη γεύση και άρωμα;

by Businessmum.gr

#Cooking Class 12_August_21

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.

Αν η απάντηση είναι θετική -που θετική θα είναι φαντάζομαι…- δε μένει παρά να ρίξετε μια ματιά στις γραμμές που ακολουθούν και να μπείτε στην κουζίνα για να ετοιμάσετε τρεις πανεύκολες συνταγές ικανές να αναβαθμίσουν τη γεύση και το άρωμα όλων των φαγητών σας!

Από πού ξεκινάνε όλα; Από το ελαιόλαδο!

Αυτό, είναι το βασικό υλικό μας. Θέλουμε ένα απλό ελαιόλαδο το οποίο στην ουσία πάμε να διαφοροποιήσουμε τόσο ως προς το τελικό άρωμά του, όσο και ως προς τη γεύση του. Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας αρωματικό ελαιόλαδο!

Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

Επιστρατεύοντας τα αγαπημένα μας μυρωδικά! Εδώ, οι εναλλακτικές μας είναι πολλές. Για να είμαστε ακριβείς, σταματούν εκεί που σταματάει η φαντασία μας. Αυτές, μπορεί να περιλαμβάνουν από φρέσκα ή ξερά μυρωδικά, μέχρι μπαχάρια, κρόκο Κοζάνης, μαστίχα, ακόμα και καφέ! Κάθε υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή να συνδυαστεί με περισσότερα υλικά. Όσον αφορά τα φρέσκα μυρωδικά θα πρέπει, προτού τα χρησιμοποιήσουμε, να τα πλύνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, να τα σκουπίσουμε προσεκτικά με λίγο χαρτί κουζίνας και να τα αφήσουμε μία νύχτα να στεγνώσουν ούτως ώστε να μη μείνει ίχνος υγρασίας επάνω τους μια και η υγρασία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία βακτηρίων.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά την διαδικασία…

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με τα μυρωδικά μέχρι να απελευθερωθούν τα αρώματά τους. Θα πρέπει το ελαιόλαδο να φτάσει στη θερμοκρασία των 60οC. Αφήνουμε το ελαιόλαδο να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός χωνιού, το μεταφέρουμε στα μπουκάλια ή τα βάζα μας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα μπουκάλια ή τα δοχεία θα πρέπει να είναι καθαρά και εντελώς στεγνά. Αν θέλουμε, μαζί με το ελαιόλαδο, βάζουμε στο μπουκάλι και τα μυρωδικά τα οποία έχουμε χρησιμοποιήσει (δεν είναι απαραίτητο, μια και τα αρώματά τους τα έχουν ήδη δώσει στο λάδι μας). Αν αποφασίσουμε να τα βάλουμε και αυτά μέσα, φροντίζουμε αν πρόκειται για φρέσκα μυρωδικά, να καλύπτονται εντελώς από το λάδι μας, μια και διαφορετικά οι κορυφές τους μπορεί να μουχλιάσουν. Κλείνουμε τα μπουκάλια και τα αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος για περίπου έναν μήνα (αν έχουμε μέσα στο μπουκάλι φρέσκα μυρωδικά) ή για όσο θέλουμε αν στο μπουκάλι μας έχουμε κρατήσει μόνο το λάδι. Αυτή, είναι η μία από τις δύο διαδικασίες για την Παρασκευή του αρωματικού λαδιού μας. Η δεύτερη έχει ως εξής:

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φρέσκα μυρωδικά μας όπως περιγράψαμε πιο πάνω. Αν θέλουμε, τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας προκειμένου να τα βοηθήσουμε να απελευθερώσουν τα αρώματά τους, ή αν έχουμε επιλέξει διάφορα μπαχαρικά, τα χτυπάμε ελαφρά σε ένα γουδί. Βάζουμε τα μυρωδικά-μπαχαρικά στα καθαρά και στεγνά μπουκάλια και γεμίζουμε με ελαιόλαδο προσέχοντας να τα καλύψουμε εντελώς. Κλείνουμε καλά τα μπουκάλια και τα αφήνουμε σε ένα σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον 10 μέρες με 2 εβδομάδες μέχρι να αρχίσει το ελαιόλαδο να παίρνει τα αρώματα από τα αρωματικά και τα μπαχαρικά. Μάλιστα, αν θέλουμε, στο σημείο αυτό μπορούμε να δοκιμάζουμε κάθε λίγες μέρες το ελαιόλαδο ώστε να δούμε πόσο αρωματικό το θέλουμε. Όταν η γεύση και το άρωμά του θα είναι ικανοποιητικά για τα γούστα μας, σουρώνουμε αν θέλουμε το λάδι μας και το μεταφέρουμε και πάλι στα μπουκάλια όπου το φυλάμε μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε όλο.

Το ετοιμάσαμε. Και τώρα πού το χρησιμοποιούμε;

Το αρωματικό ελαιόλαδο, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε παντού στη μαγειρική μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με αυτό μπορούμε να ενισχύσουμε τη γεύση και το άρωμα της φρεσκοκομμένης σαλάτας ή των ψητών λαχανικών μας, να κάνουμε ακόμα πιο νόστιμα τα ζυμαρικά μας, να πασπαλίσουμε με αυτό τον πουρέ, το ρύζι, ακόμα και το κρέας μας.

Ακολουθούν 3 μοναδικές συνταγές για αρωματικό ελαιόλαδο. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε στην κουζίνα του σπιτιού μας μέσα σε μόλις 5 λεπτά και να το φυλάξουμε στο ντουλάπι μας – έτοιμο να μας βγάλει ασπροπρόσωπους όποτε το χρειαστούμε!

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΤΣΙΛΙ

Ποσότητα: 500 ml | Προετοιμασία: 5’ | Χρόνος αναμονής: 3 ώρες | Βαθμός δυσκολίας: 1

  • 3 πιπεριές τσίλι
  • 3 σκ. σκόρδου
  • 500 γρ. ελαιόλαδο

Κόβουμε τις πιπεριές τσίλι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο, το μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να πιάσει το λάδι μας τους 60οC. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αδειάζουμε το ελαιόλαδο στο μπολ με το τσίλι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το λάδι να κρυώσει εντελώς. Μεταφέρουμε το λάδι με το τσίλι και το σκόρδο σε μπουκαλάκια. Αφήνουμε για 3 ώρες να πάρει το λάδι τα αρώματα από το τσίλι και το σκόρδο, το σουρώνουμε και το μεταγγίζουμε σε μπουκαλάκια τα οποία κλείνουμε καλά και τα αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ

Ποσότητα: 500 ml | Προετοιμασία: 5’ | Χρόνος αναμονής: 3 ώρες | Βαθμός δυσκολίας: 1

  • 1 γρ. σαφράν, σε σκόνη
  • 500 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ροζ πιπέρι, σε κόκκους

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά το σαφράν με το ελαιόλαδο και το ροζ πιπέρι και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πιάσει το ελαιόλαδο τους 60οC. Προσέχουμε μην ανεβάσει πολύ θερμοκρασία το ελαιόλαδο γιατί το σαφράν θα μαυρίσει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το ελαιόλαδο να κρυώσει εντελώς. Μεταφέρουμε σε μπουκαλάκια και αφήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες να πάρει το ελαιόλαδο τα αρώματα του σαφράν και του πιπεριού.  Σουρώνουμε το ελαιόλαδο, το μεταγγίζουμε στα μπουκαλάκια τα οποία κλείνουμε καλά και τα αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Ποσότητα: 500 ml | Προετοιμασία: 5’ | Χρόνος αναμονής: 3 ώρες | Βαθμός δυσκολίας: 1

  • 500 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 κλ. δεντρολίβανο

Βάζουμε το ελαιόλαδο και τα 3 κλ. δεντρολίβανο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι να πιάσει το ελαιόλαδο τους 60οC. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το ελαιόλαδο να κρυώσει εντελώς και να βγάλει το δεντρολίβανο τα αρώματα του. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα κλωνάρια, μεταγγίζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μπουκαλάκι και το αφήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες ούτως ώστε να αρωματιστεί το ελαιόλαδο. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να προσέχουμε το δεντρολίβανο να καλύπτεται εντελώς από το ελαιόλαδο. Σουρώνουμε το ελαιόλαδο, το μεταγγίζουμε και πάλι στο μπουκάλι, κλείνουμε καλά και αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος.

Cooking Tip: Όσο περισσότερη ώρα αφήσουμε το ελαιόλαδο με τα υλικά στο μπουκαλάκι τόσο πιο έντονη θα γίνει η γεύση, αλλά και το άρωμα του λαδιού μας.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts