Home HOMEFOOD #Cooking Class 7_August_21 | Ψωμί με γρήγορο προζύμι

#Cooking Class 7_August_21 | Ψωμί με γρήγορο προζύμι

by Businessmum.gr

#Cooking Class 7_August_21

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε :

Για το γρήγορο προζύμι (biga)

  • 130 γρ. νερό
  • 1/4 κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για το ψωμί

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για τον πάγκο
  • 300 γρ. νερό
  • 200 γρ. προζύμι, biga, που ετοιμάσαμε
  • 10 γρ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του μπολ

Εκτέλεση

Για το γρήγορο προζύμι

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. 
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο βαζάκι. Υπολογίζουμε ότι ο όγκος του θα τριπλασιαστεί, οπότε θα πρέπει να υπάρχει αρκετό κενό μέσα στο βάζο αφού το βάλουμε. 
  • Αφήνουμε το βάζο με το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για ένα βράδυ. 

Για το ψωμί

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό, το γρήγορο προζύμι που προετοιμάσαμε από την προηγούμενη μέρα, το αλάτι, και χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα λείο, ελαφρώς κολλώδες ζυμάρι, το οποίο θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ. 
  • Αλευρώνουμε τα χέρια μας και μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1,5-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι σε όγκο.
  • Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας τον οποίο έχουμε αλευρώσει ελαφρώς και ανοίγουμε με τα χέρια μας σε παραλληλόγραμμο 25×35 εκ. 
  • Παίρνουμε τις γωνίες του ζυμαριού και τυλίγουμε προς το κέντρο. 
  • Πλάθουμε σε μπάλα το ζυμάρι και μεταφέρουμε πάλι στο μπολ. 
  • Αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί το ζυμάρι. 
  • Απλώνουμε το ζυμάρι πάλι στον ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο εργασίας. 
  • Ανοίγουμε πάλι σε παραλληλόγραμμο 25×35 εκ. και αυτήν τη φορά χωρίζουμε νοητά το ζυμάρι στα τρία και τυλίγουμε προς το κέντρο σαν φάκελο.
  • Πλάθουμε σε καρβελάκι το ζυμάρι και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ στρωμένο με λαδόκολλα. 
  • Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 40-50 λεπτά να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230οC στον αέρα. 
  • Βάζουμε μια πυρίμαχη κατσαρόλα με καπάκι στον φούρνο και αφήνουμε να κάψει για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο. 
  • Χαράζουμε το καρβελάκι και το βάζουμε στην κατσαρόλα με τη λαδόκολλα.
  • Καπακώνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο, βγάζουμε με προσοχή το καρβελάκι και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
  • Σερβίρουμε.

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts