Υπολογίζεται ότι το 1/5 του πληθυσμού πιστεύει ότι έχει δυσμενείς αντιδράσεις στα τρόφιμα. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις που μπορεί να επιφέρουν κάποια τρόφιμα στον ανθρώπινο οργανισμό οφείλονται, είτε σε κάποια τροφική αλλεργία, είτε σε τροφική δυσανεξία.Επειδή όμως αρκετοί φαίνεται να συγχέουν αυτούς τους δύο όρους, πάμε να εξηγήσουμε τι είναι τροφική αλλεργία. Χαρακτηρίζεται μία ανεπιθύμητη αντίδραση του οργανισμού, στην οποία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προκαλείται από κάποια τροφή, αμέσως ή λίγο μετά από την έκθεσή μας σε αυτή.
Απ’ τα πιο κοινά τρόφιμα που έχουν κατηγορηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις και μάλιστα με ποσοστό 85% είναι τα ψάρια και τα οστρακοειδή.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που χρειαστεί να τα απομακρύνετε από το διαιτολόγιό σας και να τα αντικαταστήσετε με αντίστοιχα που να αποδίδουν τα Ω3 λιπαρά οξέα που θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία;
Πέρα από τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά, πηγή ω3 λιπαρών αποτελούν και:
✔️το tofu (τυρί από γάλα σόγιας),
✔️οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια – ιδίως τα καρύδια!),
✔️τα αυγά (μέσω της εκτροφής πουλερικών με φύκια και ιχθυέλαια),
✔️μερικά φυτικά έλαια όπως έλαια από καρπούς, από λιναρόσπορο, σουσάμι, ταχίνι, και ελαιοκράμβη, ✔️κάποια λαχανικά όπως, λαχανάκια Βρυξελλών, αντράκλα, κουνουπίδι, μπρόκολο, καθώς και ✔️συμπληρώματα διατροφής, όπως το ιχθυέλαιο!
Ακόμη, εξαιτίας των πολλαπλών ωφελειών τους στην υγεία του οργανισμού, η βιομηχανία τροφίμων προχώρησε στη δημιουργία προϊόντων εμπλουτισμένων με ω-3 λιπαρά.
Στην αγορά, λοιπόν, μπορούμε πλέον να βρούμε ψωμί που έχει εμπλουτιστεί με τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, καθώς και αλλαντικά, μαλακές μαργαρίνες, cream crackers σίκαλης, φρυγανιές και τυριά.
Προσθέστε ξηρούς καρπούς στο πρωινό ή στα ενδιάμεσα, συνδυάζοντας με δημητριακά, γάλα, γιαούρτι σας ή καταναλώστε τα ακόμη και σκέτα.
Συνοδεύετε πάντα το κυρίως γεύμα σας με λαχανικά εποχής πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα.
Προσθέστε λιναρόσπορο ή άλλους ξηρούς καρπούς στη σαλάτα σας και επωφεληθείτε από τα Ω3 που περιέχουν !