Ο μήνας Ιούλιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο εναρκτήριος μήνας των διακοπών, κατά τον οποίο πολλοί συμπολίτες μας, όπως και χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο, φτιάχνουν βαλίτσες και ξεκινούν τις εξορμήσεις σε κοντινούς, αλλά και μακρινούς προορισμούς. Είναι εκείνος ο μήνας που η πολύωρη αναμονή στο καράβι δεν σε κουράζει, έστω και αν ο διπλανός σου «γρατζουνάει» την κιθάρα και τις φωνητικές του χορδές, όταν το ρεπερτόριό του δεν ξεπερνά τα τρία τραγούδια! Ακόμα και αν δεν πας διακοπές, είναι ο μήνας που μετράς αντίστροφα για αυτές ή ο μήνας εκείνος που «αναζητάς» το κατάλληλο εξοχικό του/της φίλου/φίλης ή θυμάσαι το χωριό σου- αυτό που απαρνείσαι τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού για χάρη της πόλης!
Με λίγα λόγια, είναι η γενικότερη καλοκαιρινή διάθεση που αποκτάς, όπου παρά τα κουνούπια, τη ζέστη και τον ιδρώτα, «βρίσκεις» συνέχεια δικαιολογίες για ένα κοκτέιλ, μία μπίρα, ένα ουζάκι ή και για ένα πράσινο τσάι! Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι εάν απολαμβάνεις όντως το καλοκαίρι ή καλύτερα αν «νιώθεις» ελεύθερος να απολαύσεις το καλοκαίρι σου;
Έχετε παρατηρήσει πόσες φορές μπαίνετε στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) για να ελέγξετε αν έχετε κάτι ή απλά για να κουτσομπολέψετε; Έχετε μετρήσει, πόσες φορές είστε σε διακοπές ή έξω με την παρέα σας και κοιτάζετε το κινητό σας; Πόσες φωτογραφίες και selfie έχετε τραβήξει χωρίς να τις ανεβάσετε; Αλήθεια αν δεν ανεβάσετε τα ποτά σας ή το τι κάνετε πάει να πει ότι δεν συνέβη;
Τα παραπάνω ερωτήματα μας καλούν να αναλογιστούμε για το «είδος» της ζωής και για την ποιότητα επικοινωνίας που επιλέγουμε και που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας. Προφανώς και η χρησιμότητα των δεδομένων –και του wifi- στη ζωή μας είναι αναμφισβήτητη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως όταν θες να φτάσεις στο σωστό προορισμό ή σε κάποια απομακρυσμένη παραλία, που ο δήμος της περιοχής έχει θεωρήσει περιττό να τοποθετήσει τις ανάλογες πινακίδες στο οδόστρωμα. Μπορούν επίσης, τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας να λειτουργήσουν ως ένα σωτήριο εργαλείο για την επιλογή του κατάλληλου εστιατορίου ή καφέ, όπως και για προτάσεις δραστηριοτήτων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποχωριζόμαστε το κινητό μας! Προσωπικά, ανήκω στη γενιά που θυμάται τη ζωή προ κινητών. Όχι δεν ζούσαμε σε σπηλιές, ούτε είχαμε ασπρόμαυρη τηλεόραση. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι μάθαμε να μιλάμε, να γνωρίζουμε κόσμο, να φλερτάρουμε· δηλαδή, να κοινωνικοποιούμαστε. Οι καλοκαιρινοί μήνες σηματοδοτούσαν ένα διάστημα ξεγνοιασιάς και απόλαυσης. Δημιουργούσαμε αναμνήσεις και πραγματικά, «γεμίζαμε» τις μπαταρίες μας για τον υπόλοιπο χρόνο. Ναι, βγάζαμε και φωτογραφίες, άλλοτε σε φιλμ που το εκτυπώναμε γυρίζοντας στη βάση μας και άλλοτε, σε ψηφιακή φωτογραφία. Είχαμε και το Bluetooth, με το οποίο ανταλλάζαμε τις φωτογραφίες!
Τι δεν είχαμε; Το άγχος, να δείξουμε ότι περνάμε καλά. Ένα νέο είδος κοινωνικού άγχους που δείχνει τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ της ψηφιακής και της πραγματικής κοινωνικής πραγματικότητας. Τι μάθαμε; Να διαχωρίζουμε τον προσωπικό χρόνο και χώρο με τον κοινωνικό/εργασιακό. Μάθαμε να θέτουμε όρια –ακόμα και αν δοκιμάστηκαν στην εποχή του εγκλεισμού- καλλιεργώντας τις κοινωνικές μας δεξιότητες, απαραίτητα εφόδια για την ουσία του ανθρώπινου πολιτισμού και τη διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής.
Αν λοιπόν, ετοιμάζεσαι να πας διακοπές «κλείσε» για μία στιγμή το κινητό σου. Απόλαυσε τις στιγμές με τους φίλους, την οικογένειά σου, τα τοπία, τα τοπικά εδέσματα και ότι άλλο επιθυμείς. Δημιούργησε αναμνήσεις, βρες τον εαυτό σου, γνώρισε κόσμο και «γέμισε» τις μπαταρίες σου. Είναι αυτό ακριβώς που σου έλειψε κατά τον πολύμηνο εγκλεισμό σου. Χτίσε τον προσωπικό σου χώρο και προστάτεψέ τον, ώστε να νιώσεις πάλι ασφαλής στην καθημερινότητά σου. Μην ξεχνάς ότι ο χρόνος κυλά. Οι ειδήσεις, οι φίλοι σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι και αύριο εκεί, οι καλοκαιρινές σου αναμνήσεις του 2021 όμως είναι μοναδικές, όπως και εσύ!
Πηγή: CSIi.gr