Είτε αντιμετωπίζετε τον πόνο στην πλάτη χρόνια, είτε είναι κάτι παροδικό, σίγουρα είναι κάτι που ενοχλεί, ιδίως αν επιμένει και σίγουρα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχολογία μας (πέρα από το πρακτικό του ζητήματος – στάση σώματος κλπ). Αλήθεια, γνωρίζατε ότι ο πόνος στην πλάτη αποτελεί το δεύτερο πιο συνηθισμένο λόγο επίσκεψης στο γιατρό; Ο κυριότερος λόγος αυτού του αποτελέσματος φυσικά είναι η κακή στάση σώματος, είτε στο σπίτι, είτε στο γραφείο, ειδικά αν δεν αθλείστε με περιοδικότητα.
Τα καλά νέα, είναι ότι ο πόνος στην πλάτη –αν και τις περισσότερες φορές είναι οξύς και διαπεραστικός-, στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από λίγες μέρες, μπορεί να βελτιωθεί και σπάνια απαιτείται χειρουργική παρέμβαση. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη αυτού του δύσκολου φαινομένου:
- Ποια η σχέση σας με τη βιταμίνη Κ;
Η συγκεκριμένη βιταμίνη, την οποία βρίσκουμε κυρίως στα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι κλπ), ενισχύει τη διαδικασία απορρόφησης του ασβεστίου από το σώμα μας, κάτι το οποίο είναι και απαραίτητο για τα οστά μας. Τι σημαίνει αυτό; Εντάξτε την Κ οπωσδήποτε στη διατροφή σας!
- Πόσο καλά κοιμάστε;
Ο καλός ύπνος, βοηθά στην ξεκούραση του οργανισμού και του νου μας γενικότερα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς μας και βέβαια… στην υγιή στάση του σώματός μας, αρκεί να… κοιμόμαστε σωστά. Τι σημαίνει αυτό; Πολλές φορές θα αποκοιμηθούμε στον καναπέ διπλωμένοι, άλλες θα μας πάρει ο ύπνος στην πολυθρόνα. Αυτά, αν θέλουμε να έχουμε καλή στάση σώματος και ΟΧΙ πόνους στην πλάτη όπως καταλαβαίνετε, καλό είναι να μη συμβαίνουν! Επιπλέον, επιλέξτε μαλακά στρώματα για τον ύπνο σας και μαξιλάρια που δε σας «σηκώνουν» πολύ ψηλά.
- Άθληση τώρα!
Last but not least, δε θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτό το άρθρο χωρίς την απαραίτητη για τη ζωή μας άθληση. Η καθιστική ζωή μπορεί να φέρει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, μεταξύ αυτών και τον πόνο στην πλάτη που μελετάμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ασκήσεις για κοιλιακούς και ραχιαίους είναι οι ιδανικότερες με προσοχή πάντα στο ρυθμό και την ένταση.
Όλα τα παραπάνω χρειάζονται δέσμευση, όπως και ο πόνος στην πλάτη υπομονή. Φυσικά αποφύγετε να σηκώνετε πολλά βάρη και προσοχή στο πως φοράτε τις τσάντες σας!