Τα σάκχαρα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : σε φυσικά και πρόσθετα. Τα φυσικά σάκχαρα τα βρίσκουμε σε μη επεξεργασμένες τροφές όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά ,το γαλα, το γιαούρτι και τα θελουμε στη διατροφή μας λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη μείωση της κατανάλωσης ελεύθερων ή πρόσθετων σακχάρων στο 10% της ημερήσιας ενέργειας.Τα σάκχαρα που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά, στο γαλα, στο γιαούρτι δεν περιλαμβάνονται στα ελεύθερα σάκχαρα. Ως ελεύθερα σάκχαρα χαρακτηρίζονται οι απλοί υδατάνθρακες δηλαδή οι μονοσακχαριτες (π.χ. γλυκόζη και φρουκτόζη) και οι δισακχαριτες(η σάκχαροζη ή αλλιώς ζαχαρη) που είτε προστίθενται απο εμάς και απο τη βιομηχανία τροφίμων είτε περιέχονται φυσικά σε τρόφιμα όπως οι φυσικοί χυμοί φρούτων, το μελι και τα σιρόπια.
ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ 6 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ:
1 κ.γλυκού λευκή ζάχαρη: 16 (θερμιδες-kcal) Είναι επεξεργασμένο ζαχαροκάλαμο και ζαχαρότευτλο και αποδίδει γλυκιά γεύση. 1 κ.γλ. Καστάνη ζαχαρη : 16 kcal Είναι λιγότερο επεξεργασμένη και έχει λιγότερο γλυκιά γεύση.
1 κ.γλ. μέλι: 20 kcal Είναι φυσικό γλυκαντικό που παράγουν οι μέλισσες με πολλα ιχνοστοιχεία βιταμινών και μετάλλων και τεράστια αντιοξειδωτική δραση.
1 κ.γλ. στέβια: 0 kcal Είναι 100% φυσικό προϊόν , δεν αποδίδει θερμιδες και έχει πολύ γλυκιά γεύση.
1 κ.γλ. σιρόπι αγαύης: 21 kcal Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απο τη λευκή ζαχαρη όμως είναι επεξεργασμένη και περιέχει πολύ φρουκτόζη.
1 κ.γλ. σιρόπι σφενδαμου: 21 kcal Δεν περιέχει καθόλου τεχνητά συστατικά και έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δραση.
Η ζάχαρη, γενικότερα, παρεμβαίνει στις ορμόνες του σώματός μας που ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό. Επίσης βλάπτει το μεταβολισμό μας καθώς οδηγεί στην μεγάλη παραγωγη ινσουλίνης αυτή με τη σειρά της εμποδίζει την παραγωγη της λεπτίνης(της ορμόνης κορεσμού) και ευνοεί τη λιπογένεσση.