Τι είναι συναίσθημα; Tι είναι ο φόβος, η χαρά, ο θυμός, η λύπη, η ντροπή, η χαρά και η ζήλια; Πώς νιώθω αυτά τα συναισθήματα και πως τα διαχειρίζομαι ; Με αυτά τα ερωτήματα έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά τα παιδιά και αναζητούν απαντήσεις. Σίγουρα δεν είναι από τις πιο εύκολες συζητήσεις που μπορείς να κάνεις με ένα παιδί νηπιακής ηλικίας ή μεγαλύτερης αλλά δεν είναι και πυρηνική φυσική.
Αρχικά ας αφήσουμε τα παιδιά να εκφράσουν αυτό που νιώθουν όπως το νιώθουν. Ένα παιδί τεσσάρων χρονών αρχίζει να νιώθει το συναίσθημα του φόβου με τις πρώτες φοβίες που εκδηλώνονται, ας το βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσει το συναίσθημα και τι του το προκαλεί. Σε αυτές τις συζητήσεις βοηθάει πολύ να ακούμε τα παιδιά και να επιτυγχάνουμε τον διάλογο θέτοντας ερωτήσεις, όπως τι νιώθεις, τι έχεις ; τι σε φοβίζει ; γιατί το φοβάσαι αυτό; Αφού εξωτερικεύσει το παιδί το συναίσθημα και το συζητήσετε προσπαθήστε να το βοηθήσετε να το διαχειριστεί και να το ξεπεράσει. Στο παράδειγμα του φόβου δηλαδή αναλύστε αυτό που προκαλεί το φόβο και παρουσιάστε τα επιχειρήματα που χρειάζονται για να εξουδετερωθεί ο φόβος αν είναι εφικτό.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίνουμε χρόνο στα παιδιά να μιλούν και να μοιράζονται μαζί μας όσα νιώθουμε και τίποτα να μην μένει άλυτο μέσα στη ψυχή τους και να τα βασανίζει με ερωτήματα και αγωνίες.
Μην προσπαθείτε να δώσετε ορισμούς και κανόνες για τα συναισθήματα. Αφεθείτε στην επαφή με το παιδί και μιλήστε με την καρδιά. Ούτε εγώ είμαι ειδικός σε τέτοια θέματα αλλά όσες φορές επιχειρώ να προβάλω την καρδιά της μαμάς και όχι τις θεωρίες καταλήγω αγκαλιά με ένα χαρούμενο παιδί απαλλαγμένο από άγχη και απορίες.
Μια πολύ καλή αφορμή για να συζητήσετε με το παιδί σας το πως βιώνει και αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα είναι και το διαδραστικό βιβλίο “ Πώς νιώθεις σήμερα;” γεμάτο εκπλήξεις που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας και μέσα από μια διαδραστική ιστορία με εύκολο λεξιλόγιο και υπέροχη εικονογράφηση με εικόνες μάλιστα που ξεδιπλώνονται. Σας το προτείνω !
Ακούμε τα παιδιά, συζητάμε και ανακαλύπτουμε μαζί τον κόσμο!