Όπως λέει και ο Dalai Lama, «Ένα από τα πράγματα που διδάσκει η θρησκεία είναι να κοιτάζεις τον εαυτό σου και να μην κρίνεις τους άλλους» συμπληρώνοντας με τη σειρά μου ότι ποτέ να μην κρίνειςκάποιον καθώς ποτέ δεν ξέρεις σε τί είδους μάχη πολεμάει καθημερινά.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία εποχή που επικρατεί η αρνητική κριτική, όσον αφορά τη ζωή του άλλου, του στυλ «πω πω κοίτα τι έκανε αυτός» ή είναι σύνηθες κάθε τι που συμβαίνει να λέμε «αυτός φταίει» , «αυτός το έκανε» ‘‘δείχνοντας με το χέρι’’, χωρίς να σκεφτόμαστε βασικά πράγματα, όπως γιατί «το έκανε;» ή «μήπως…;» ή «πώς να ένιωσε;» , να προσπαθούμε δηλαδή να ακούσουμε πρώτα τον άλλον όπου βίωσε μία κατάσταση, τα επιχειρήματά του, τα κίνητρα, τί θέλει να μας πει και όχι έτσι απλά να κρίνουμε μέσα από ένα βίντεο, μία εικόνα ή να στηριζόμαστε σε γνώμες άλλων. Γι’ αυτό είναι σημαντική η ανάπτυξη κριτικής σκέψης του καθενός, ξεχωριστά. Τι σημαίνει αυτό..; Όταν συμβαίνει μία κατάσταση, ένα συμβάν, καλό θα ήταν:
- Να το ‘‘παίρνουμε’’ στο μυαλό μας
- Να το επεξεργαζόμαστε
- Να κατανοούμε την κατάσταση
- Να σκεφτόμαστε, θέτοντας τα παραπάνω ερωτήματα που προαναφέρθηκαν
- Λέμε την γνώμη μας …. χωρίς να κρίνουμε, καθώς υπάρχει αυτή η λεπτή – αόρατη γραμμή που εύκολα κάποιος την παραλείπει γιατί δεν υπάρχει αυτοσυγκράτηση και επικρατεί ένας ‘‘χείμαρρος ’’ από σκέψεις.
Δεν ξεχνάμε..!
- Την ενσυναίσθηση
Μία πολύ σημαντική έννοια, αρκετά απαιτητική διαδικασία αλλά απαραίτητη για την καθώς λίγοι την έχουν και όσοι την έχουν δεν την χρησιμοποιούν. Πρόκειται για μία ξεχωριστή, θα έλεγα, επικοινωνία, βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου, κατανοώντας συναισθήματα και εμπεριέχοντας την αποδοχή της διαφορετικότητας του. Να ‘‘μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου’’ βιώνοντας την κατάσταση αυτή καθεαυτή, μέσα από τη ματιά του ίδιου, χωρίς να αποδίδεις ευθύνες.
- Την αυτογνωσία
Πρώτα πρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, ο καθένας ξεχωριστά και να μην θεωρούμε ότι είμαστε τέλειοι καθώς κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλουμε να δουλεύουμε καθημερινά. Είναι σημαντικό να μην κυριαρχεί ο «ψευδής εαυτός», ο οποίος σκοπός του είναι να ευχαριστήσει και να γίνει αποδεκτός από τους άλλους αλλά τον αληθινό – αυθεντικό εαυτό, ο οποίος παίρνει βαθιά ικανοποίηση από την ίδια τη ζωή και όχι από τις ζωές των άλλων.
- Τον αντίκτυπο
Έχετε σκεφτεί ότι τα λόγια σας μπορεί να φέρουν κάποιον σε δύσκολη θέση, σε αμηχανία ή ακόμα και να απειληθεί η ίδια του η ζωή, θεωρώντας ότι δεν είναι αποδεκτός από την ίδια την κοινωνία; Οτιδήποτε εκφράζουμε, καλό θα είναι να μην περνάει το όριο και να μεταβαίνει στο άκρο του πώς να τον κριτικάρουμε, καθώς ο αντίκτυπος και οι συνέπειες αυτής της πράξης είναι επώδυνες ως προς την Ψυχολογική υπόσταση του ατόμου, ο οποίος ήδη βιώνει μια αρνητική και έντονη κατάσταση.
Πριν κρίνεις, σκέψου..!
Πηγή: CSIi