Αν για ακόμα ένα βράδυ στριφογυρίζατε στο κρεβάτι σας σα να μην υπάρχει αύριο, το μάτι σας ήταν γαρίδα και το κεφάλι σας πουρές, αν ξυπνάτε από το άγριο χάραμα ακόμα και όταν δεν έχετε δουλειά, αν παραμένετε στα δίκτυα ενεργή έως τις πέντε το πρωί χαζεύοντας πράγματα που ούτε καν σας ενδιαφέρουν, τότε πιθανότατα το φαινόμενο «αϋπνία» σας έχει χτυπήσει την πόρτα και σας… παρενοχλεί.
Να σας πούμε σε αυτό το σημείο, ότι μια σωρεία παραγόντων ενδέχεται να συμβάλλουν σε αυτήν την κατάσταση, η οποία αν εμμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Πάμε λοιπόν ευθύς αμέσως να ανακαλύψουμε μαζί πέντε φυσικούς τρόπους που μπορούν να βάλουν τέλος στην αϋπνία και να σας κάνουν να δείτε… όνειρα γλυκά!
-
Μείνετε μακριά από οθόνες
Και όταν λέμε οθόνες, εννοούμε οθόνες πάσης φύσεως. Κινητά, τάμπλετ, ακόμα και τηλεόραση. Δεν αποτελεί είδηση ότι το τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός των οθονών, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία σας βοηθά να ρίξετε παλμούς, να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Λίγο πριν έρθει λοιπόν η ώρα σας λοιπόν για ύπνο, αφήστε στην άκρη το πολυπόθητο κινητό σας και κλείστε την τηλεόραση.
-
Κάνετε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο
Τι πιο όμορφο και χαλαρωτικό από ένα μυρωδάτο και θερμό αφρόλουτρο για κλείσιμο της ημέρας; Το νερό, το οποίο ευνοεί τη ροή, σας ηρεμεί και σε συνδυασμό με το άρωμα του σαμπουάν σας δημιουργούν μια γλυκιά αίσθηση χαλάρωσης και γαλήνης. Ένα στάδιο ότι πρέπει για πριν κοιμηθείτε.
-
Προσοχή στη διατροφή!
Είναι γνωστό ότι έως και τρεις ώρες πριν πέσουμε για ύπνο, δεν πρέπει να τρώμε. Αν ωστόσο το στομαχάκι σας γουργουρίζει, τότε μπορείτε να τσιμπήσετε κάποιο σνακ –και πάλι όχι ακριβώς πριν κοιμηθείτε- όπως λίγα αμύγδαλα, ή γιαούρτι με βρώμη που ενισχύει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.
-
Τι θερμοκρασία έχει το δωμάτιο σας;
Έρευνες έχουν δείξει ότι μια σωστή θερμοκρασία θα διευκολύνει τον ύπνο σας. Από την άλλη μια όχι και τόσο σωστή μπορεί να τον διαταράξει. Ποια είναι όμως η «σωστή θερμοκρασία»; Η ιδανική θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα είναι μεταξύ 18 °C και 20 °C, μιας και τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πάρα πολλή ζέστη ενδέχεται να αυξήσουν και τον αριθμό, αλλά και τη διάρκεια των αφυπνίσεων, με αποτέλεσμα να χάσετε τον ύπνο σας!
Μετά από όλα τα παραπάνω το μόνο που μένει είναι να τα δοκιμάσετε!
Από εμάς, με αγάπη, όνειρα γλυκά!