Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε συνθήκες πραγματικής απειλής, ή σε συνθήκες φαινομενικής απειλής. Κατά πόσο τυχαίο άλλωστε είναι ότι η λέξη «στρες» προέρχεται από το λατινικό stringere, που σημαίνει «σφίγγω»; Πολύ σωστά, στρες σημαίνει σφίξιμο, ένταση απέναντι σε κάτι που δε μπορούμε να ερμηνεύσουμε και ενδεχομένως μας τρομάζει. Πολλές φορές, μια μικρή δόση στρες μας κάνει καλό και μας οδηγεί σε ανάληψη δράσης, άλλες όμως μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό μας και να μας κάνει να αρρωστήσουμε πολύ πιο εύκολα.
Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας του χρόνιου άγχους, όπως η κατάθλιψη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ακόμα και ο καρκίνος, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και για μια σειρά από άλλου τύπου προβλήματα όπως το κοινό κρυολόγημα, οι στομαχικές διαταραχές και ο πυρετός. Δεν αποτελεί είδηση ότι το άγχος εμποδίζει το γαστρεντερικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, επηρεάζοντας το στομάχι και το παχύ έντερο, ούτε ότι ρίχνει το ανοσοποιητικό και άρα μπορεί να κρυώσουμε κι ας προσέχουμε.
Τι συμβαίνει όμως με τον πυρετό;
Το γνωστό και ως «χρόνιο στρες» δύναται να προκαλέσει ψυχογενή πυρετό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο πυρετός οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες και δεν έχει ουδεμία σχέση με κάποιον ιό, ούτε και έχει κάποια φλεγμονώδη αιτία. Θα έχει συμβεί σίγουρα και σε εσάς. Μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, μετά από μια έντονη συζήτηση με έναν συνεργάτη σας με υψηλούς τόνους, μετά από μια απώλεια. Ναι, μπορεί να συμβεί.
60-80% των επισκέψεων στο γιατρό συνδέεται με το άγχος!
Σε κάποιους ανθρώπους το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει επίμονα δέκατα, κάτι το οποίο είναι μάλιστα και σύνηθες, ενώ άλλοι άνθρωποι – οργανισμοί μπορεί να ανεβάσουν απότομα υψηλό πυρετό αν εκτεθούν σε μια ιδιαίτερα αγχωτική ψυχολογική συνθήκη. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, το 60-80% των επισκέψεων στο γιατρό συνδέεται με το άγχος.
Όταν είστε υπό πίεση εκτός από τον πυρετό, είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπίζετε και δυσκολίες στον ύπνο, αφού το στρες σας κάνει να είστε σε μια διαρκή εγρήγορση, βλάπτοντας με αυτόν τον τρόπο την ικανότητά σας να χαλαρώνετε και να παραμένετε στο τώρα, κάτι το οποίο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αποτελεί και το ζητούμενο. Μη ξεχνάτε ότι οι αναπνοές πάντα μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, το να αποδεχτείτε ότι και αν συμβαίνει, να το αγκαλιάσετε και να προχωρήσετε.
Οι προκλήσεις είναι μέσα στη ζωή άλλωστε και μας κάνουν δυνατότερους!