Η σχολική χρονιά ξεκίνησε μόλις και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως εκτός από τα μαθήματα τα παιδιά έχουν ανάγκη και από την ενασχόληση με κάποιο άθλημα! Είτε για εκτόνωση, είτε για χαλάρωση, είτε για διασκέδαση, είτε για σωστή επένδυση του ελεύθερου χρόνου, εφόσον γνωρίζουμε τα τεράστια οφέλη του αθλητισμού.
Ωστόσο, πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως όλα τα παιδιά δεν είναι ίδια. Ορισμένα παιδιά είναι αδύνατα, αθλητικά, δραστήρια, κάποια άλλα όμως είναι πιο νωθρά, υπέρβαρα, λιγότερο κινητικά. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν συνήθως και τα παιδιά που έχουν κάποια κιλά παραπάνω ή είναι και παχύσαρκα – δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία.
Πώς θα καταφέρουμε να πείσουμε, λοιπόν, ένα παχύσαρκο παιδί (που συνήθως είναι αρνητικό) να ξεκινήσει κάποιο άθλημα, γεγονός που θα έχει όφελος και στην υγεία του αλλά και στην εξωτερική του εικόνα;
✔️ 1. Επιλογή δική του
Αφήνουμε το παιδί να επιλέξει από μόνο του το άθλημα εκείνο που του αρέσει ή του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Δεν επιλέγουμε εμείς οι γονείς, επειδή ενδεχομένως μας βολεύουν οι ώρες ή το μέρος της δραστηριότητας.
✔️ 2. Κίνητρα
Εξηγούμε στο παιδί πως η ενασχόληση με κάποιο άθλημα είναι μια ωραία ευκαιρία να κάνει νέους φίλους, να κοινωνικοποιηθεί, και αν το άθλημα που επιλέξει είναι και ομαδικό, να αποτελέσει και μέλος μια ομάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
✔️ 3. Απαγορευμένες λέξεις
Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε φράσεις τύπου «είσαι χοντρός»,»πρέπει να ασκηθείς γιατί έχεις παχύνει»,»δε σου χωράει κανένα ρούχο» κ.λπ. και γενικότερα δεν ταμπελοποιούμε και δεν χαρακτηρίζουμε. Είναι κάτι που θα ρίξει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού και προφανώς, θα γίνει ακόμη πιο αρνητικό στο να αρχίσει άσκηση.
✔️ 4. Ενίσχυση οφελών
Του τονίζουμε πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την υγεία του μακροπρόθεσμα, για την ψυχολογία του (καθώς όλες οι έρευνες τονίζουν πως κατά τη διάρκεια της άσκησης εκκρίνονται οι ορμόνες ευεξίας που σε κάνουν να νιώθεις σούπερ) και για τη διασκέδαση και την ευχαρίστησή του.
✔️ 5. Σωστά πρότυπα
Δεν μπορεί ένας γονιός να μην ασκείται και να διατρέφεται ανθυγιεινά και να έχει απαίτηση από το παιδί του να κάνει το αντίθετο. Τα παιδιά κάνουν ό,τι βλέπουν και όχι ό,τι τους λέμε. Οι γονείς θα πρέπει να αποτελούν πρότυπα για δραστήριο τρόπο ζωής και σωστή διατροφική συμπεριφορά και να προσφέρουν στα παιδιά ευκαιρίες για άσκηση.
✔️ 6. Παρακίνηση
Αν, ωστόσο, ένα παχύσαρκο παιδί δε θέλει να συμμετάσχει σε μια οργανωμένη μορφή άσκησης, είτε γιατί είναι ντροπαλό είτε γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και δε θέλει να εκτεθεί είτε γιατί δεν είναι έτοιμο ψυχολογικά, είτε γιατί νιώθει ανασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον, οφείλουμε να το παρακινήσουμε σε μια δραστηριότητα μη οργανωμένη που ενδεχομένως θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί όπως: περπάτημα έντονο, τρέξιμο, ποδήλατο, ρακέτες, ακόμη και κολύμπι ανάλογα την εποχή.
✔️ 7. Συνδυασμός με διατροφή
Και βεβαίως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη κι αν το παιδί μας αποφασίσει να αρχίσει ένα είδος άσκησης, δε θα έρθει κανένα θετικό αποτέλεσμα αν δεν γίνεται συστηματικά και εάν η διατροφή του είναι άστατη και ανθυγιεινή. Ο συνδυασμός συστηματικής άσκησης και σωστής διατροφής είναι που φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα και γενικά η αλλαγή στον γενικότερο τρόπο ζωής του.
Τέλος, να σημειώσουμε πως αν ένα παχύσαρκο παιδί βρεθεί σε μια δραστηριότητα, σε ένα ιδανικό αθλητικό περιβάλλον που θα το σέβονται, θα το αποδέχονται, δεν θα το συγκρίνουν, θα του δίνουν ευκαιρίες, θα το ενθαρρύνουν να βγει μπροστά και να κάνει πράγματα, θα του τονίσουν τα θετικά και όχι τα αρνητικά του, και θα τον κάνουν να αισθανθεί ικανό και ότι μπορεί, έχει σοβαρές πιθανότητες να συνεχίσει με όρεξη τη δραστηριότητα αυτή, να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του, να δει την αλλαγή πάνω του, και το κυριότερο να πιστέψει στον εαυτό του και αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο όφελος για τη ζωή του γενικότερα.