Στις 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, η οποία δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε από τον Αμερικάνικο φορέα World Sleep Society και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας την σημασία που έχει για τη ζωή ο ποιοτικός ύπνος. Ως μανούλες δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να γιορτάσουμε πραγματικά αυτή τη μέρα.
Μόλις καλωσορίσουμε την μητρότητα στη ζωή μας ο ύπνος μας αλλάζει σε μεγάλο βαθμό και γίνεται λιγότερο καλός. Αρχικά από τους μήνες της εγκυμοσύνης συμπτώματα όπως οι καούρες, η αϋπνία και ο όγκος και το βάρος της κοιλίτσας σας αναστατώνουν το ύπνο μας και προκαλούν δυσκολίες. Και το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις, γιατί υπάρχουν και τυχερές μανούλες, διογκώνεται με την άφιξη του μωρού μας. Ο θηλασμός, το τάισμα του μωρού, οι κολικοί, τα πονάκια στα δόντια, τα άλματα ανάπτυξης, οι εφιάλτες και οι ιώσεις είναι κάποιο από τους βασικότερους λόγους που θα προκαλέσουν σύγχυση τόσο στο καλό ύπνο του μωρού όσο και της μανούλας και συνεπώς της υπόλοιπης οικογένειας. Βέβαια η μανούλα το βιώνει σε μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς να αναιρούμε τους μπαμπάδες που πολλές φορές, σχεδόν πάντα, ξενυχτάνε μαζί μας μόνο και για παρέα, καθώς εκείνη είναι εξυπηρετεί περισσότερο όλη την ημέρα τις ανάγκες του μωρού και είναι μεγαλύτερη η κούρασή της.
Επειδή λοιπόν ο καλός ύπνος είναι μια ανάγκη που αναζητάει η μανούλα και χρειάζεται να είναι σωματικά και ψυχικά καλά για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, σκέφτηκα σήμερα να μοιραστώ μαζί σας με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, κάποιες πρακτικές λύσεις που έχω εφαρμόσει για να αντιμετωπίζω όλα αυτά τα ενδεχόμενα που αναφέραμε παραπάνω τα οποία μπορεί να ταράξουν τον ύπνο μας.
1.Γάλα μωρού.
Ο συνηθέστερος λόγος που θα ξυπνήσει το μωρό και εμείς είναι γιατί πεινάει. Φροντίστε να έχετε στο κομοδίνο ένα θερμό με νερό που θα έχετε ζεστάνει πριν ξαπλώσετε και θα διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία. Το μπιμπερό και τον δοσομετρητή με την επιθυμητή ποσότητα γάλακτός. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί νυσταγμένη να τρέχετε στην κουζίνα, με το μωρό αγκαλιά ή αφήνοντας το στη κούνια να κλαίει Προσωπικά το εφαρμόζω εδώ και μήνες και με έχεις βοηθήσει πολύ. Δοκιμάστε το!
2. Μπιμπερό με νερό.
Πολλές φορές τα μικρά μας ξυπνάνε από δίψα ή μετά από έναν εφιάλτη που τα έχει ταράξει. Λίγο νεράκι είναι πάντα επιθυμητό για αυτό και ένα μπιμπερό με νεράκι δεν πρέπει να λείπει από το δωμάτιο που κοιμάται το μωρό .
3. Κρέμα δοντιών – θερμόμετρο.
Αν το μωρό σας βγάζει τα πρώτα του δοντιά πολύ πιθανόν να μην κοιμάται καλά από τους πόνους στα ούλα. Χρήσιμο είναι να έχετε κοντά σας τη κρέμα για τα ούλα ώστε να το ανακουφίσετε γρήγορα μόλις αρχίσει να ξυπνάει από τις ενοχλήσεις στο στοματάκι του. Επίσης αν το μικρό σας ταλαιπωρείται από ίωση και δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά μην απομακρύνεται το θερμόμετρο από το δωμάτιο, ώστε να μην το ψάχνετε μέσα στη νύχτα που θα θέλετε να το θερμομετρήσετε
4. Άλλαγμα στο δωμάτιο
Συχνά χρειάζεται να αλλάξουμε πάνα ή ρούχα στο μωρό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα δίπλα στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό για να μην χρειαστεί να το μεταφέρεται σε άλλο χώρο ή στο μπάνιο και μείνει περισσότερη ώρα ξύπνιο , μαζί του και εσείς. Αυτή η τακτική για τις βραδινές ώρες αλλαγής πάνας είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από τη πρώτη μέρα και να τηρείται για όσο χρησιμοποιείται η πάνα.
5. Φωτάκι νυκτός
Κλασικό αλλά απαραίτητο είναι το φωτάκι νυκτός. Εξαιρετικά πρακτικό και βοηθητικό για να όποια διαδικασία χρειαστεί να εκτελέσουμε χωρίς πολλά φώτα που θα ταράξουμε περισσότερο το μωρό και μπορεί να μας οδηγήσουν σε οικογενειακή αϋπνία.
Απλές και πρακτικές λύσεις που μπορείτε κάποιες να τις εφαρμόζετε ήδη και άλλες όχι για να διαχειριστείτε εύκολα και γρήγορα τους βασικούς λόγους, οι οποίοι συνήθως απομακρύνουν τη μαμά από έναν καλό ύπνο!
Μήπως έπρεπε να οριστεί μια παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στο μαμαδίστικο ύπνο?