1.5K
Aς δούμε σήμερα 5 μύθους και αλήθειες σχετικά με την άσκηση και την διατροφή!
- Αν κάνω γυμναστική στην προσπάθειά μου να χάσω βάρος μήπως σφίξει το λίπος και τελικά δεν αδυνατίσω?
ΜΥΘΟΣ: Εννοείται πως για να αδυνατίσει κάποιος και να χάσει βάρος θα πρέπει και να γυμνάζεται και να ακολουθεί μια σωστή διατροφή. Σημαντικό να ξέρουμε ότι ο μυϊκός ιστός με το λιπώδη ιστό δεν επικοινωνούν και σε αυτήν την προσπάθεια ο καθένας κάνει τη δική του δουλειά. Για μια, τελικά, απώλεια κιλών θα πρέπει να υπάρχει το λεγόμενο αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων δηλαδή οι θερμίδες που καίω να είναι περισσότερες από αυτές που παίρνω-καταναλώνω. Οπότε αυξάνουμε τις καύσεις μας κάνοντας άσκηση κ μειώνουμε την πρόσληψη θερμίδων με μια σωστή διατροφή.
- Είναι δυνατόν να καταναλώνω 5-6 γεύματα την ημέρα και να αδυνατίσω?
ΑΛΗΘΕΙΑ: Βεβαίως και είναι δυνατόν αυτό να συμβεί αν τα γεύματα είναι διατροφικά ισορροπημένα(όπου γεύμα θα μπορούσε να είναι και ένα φρούτο).Εκείνος που ακολουθεί τη διαδικασία αυτή είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από κάποιον που καταναλώνει τις ίδιες θερμίδες σε 1-2 γεύματα. Η διαδικασία της πέψης, που δημιουργεί θερμογένεση, καίει από μόνη της θερμίδες οπότε ας σκεφτεί κανείς ότι είναι χ(επί) 5 ή 6 μέσα στην ημέρα και όχι 1 ή 2 φορές.
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω μια κρέμα για να ξεφορτωθώ την κυτταρίτιδα σε ένα μήνα μέχρι να βγω στην παραλία?
ΜΥΘΟΣ: Η κυτταρίτιδα δυστυχώς είναι κάτι πιο εσωτερικό που μπορεί να οφείλεται σε ορμονικούς, κληρονομικούς και διατροφικούς παράγοντες. Η όψη λοιπόν (φλοιού πορτοκαλιού) που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας αίματος και κυρίως της λέμφου που οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και συσσώρευση λιποκυττάρων. Αυτό μπορεί να αλλάξει δραστικά με σωστή διατροφή, συστηματική αερόβια άσκηση, περιορισμένο αλάτι και πολύ πολύ νερό. Μία κρέμα ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει συνδυαστικά με τα παραπάνω.
- Για να μπορέσω να αδυνατίσω μήπως θα πρέπει να βγάλω τους υδατάνθρακες από το καθημερινό μου διαιτολόγιο?
ΜΥΘΟΣ: Οι υδατάνθρακες επιβάλλεται να είναι στη διατροφή μας καθώς αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούν τη βάση της μεσογειακής μας πυραμίδας. Επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες καθώς συντελούν στην ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και μας παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Προτιμάμε προϊόντα ολικής(ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά),όμως μη ξεχνάμε ότι η παραπάνω κατανάλωσή τους, από αυτή που χρειαζόμαστε, ασφαλώς και θα μετατραπεί σε λίπος.
- Το άσπρο ψωμί παχαίνει πιο πολύ από το μαύρο?
ΜΥΘΟΣ: 1 φέτα άσπρο ψωμί έχει τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με 1 φέτα μαύρο. Όμως προτιμάμε το μαύρο ψωμί(ολικής ,πολύσπορο, χαρουπιού)καθώς έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και δεν ανεβοκατεβάζει απότομα το δείκτη γλυκόζης και επίσης προκαλεί αίσθηση κορεσμού για περισσότερες ώρες. Τέλος περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες κι έτσι διατηρείται υγιής η εντερική μας χλωρίδα.
Για οποιαδήποτε απορία σας απασχολεί να απευθύνεστε πάντα σε επιστήμονες υγείας και οι πηγές που επικαλείστε να φροντίζετε να έχουν επιστημονικό υπόβαθρο!