1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ;
ΜΥΘΟΣ: Ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσετε πως απαγορεύεται η ταυτόχρονη κατανάλωση πρωτεϊνών και υδατανθράκων (π.χ. κρέατος και ζυμαρικών). Η άποψη ότι το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα δε μπορεί να μεταβολίσει ταυτόχρονα τα αμυλούχα και τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. Κάθε συστατικό των τροφίμων πεπτεται χάρη σε διαφορετικά ένζυμα τα οποία απελευθερώνονται σε διαφορετικά σημεία του γαστρεντερικού συστήματος κάνοντας εφικτή την ταυτόχρονη πέψη όλων των διαφορετικών θρεπτικών συστατικών. Οπότε ενα γεύμα συνδυαστικό πρωτεΐνης και υδατάνθρακα :
✔️ θα πετύχει την πρόσληψη μεγαλύτερου εύρους θρεπτικών στοιχείων
✔️ θα αποδώσει ένα γεύμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
✔️ θα επιτευχθεί μεγαλύτερος κορεσμός
✔️ θα τονώσει τις βιολογικές καύσεις του οργανισμού
✔️ θα επιτευχθεί πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
2. Η ΔΙΑΙΤΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ;;
ΜΥΘΟΣ: Παρερμηνεύοντας βασικές αρχές της βιοχημείας, ο όρος αποτοξίνωση έχει παρεξηγηθεί ενώ υπάρχουν διαφορά διατροφικά σχήματα που υπόσχονται άμεσα θεαματικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματα των σχημάτων (διαιτών ) αυτών δεν οφείλεται όμως στην αποβολή των τοξινών αυτών όσο στην υπερβολικά χαμηλή θερμιδική απόδοση που έχουν. Κατά βάση στις δίαιτες αυτές ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ενώ είναι γεγονός ότι η ανάκτηση των προηγούμενων κιλών αλλά και περισσότερων είναι δεδομένη. Οι τοξίνες, που είναι χημικές ουσίες βλαβερές για τον οργανισμό μας και που τις παίρνουμε από τον αέρα, τις τροφές και το νερό, δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση που να στηρίζει ότι αποβάλλονται με δίαιτες που περιλαμβάνουν μόνο φρούτα και λαχανικά. Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ένα έξυπνο σύστημα απομάκρυνσης τοξινών και το συκώτι, τα νεφρά και το γαστρεντερικό σύστημα κάνουν άρτια τη δουλειά αυτή. Βεβαίως και επιβάλλεται να έχουμε άφθονο νερό, φρούτα και λαχανικά καθημερινά στη διατροφή μας, όπως συστήνουν οι αποτοξινωτικές δίαιτες όμως θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένες με τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες για να παίρνει ο οργανισμός όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη εύρυθμη λειτουργία του.
3. ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ;;
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το ελαιόλαδο και οι ελιές αποτελούν τις απόλυτες ελληνικές “υπερτροφές”. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα με εξαιρετικές ιδιότητες για την καρδία Λόγω της άφθονης βιταμίνης Ε που περιέχουν παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και οι φαινολικές τους ενώσεις ασκούν σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση Μια καθημερινή κατανάλωση 2-3 κουταλιές σούπας ελαιολάδου και 10 μικρές ελιές ή 6 μεγάλες που αποδίδουν περίπου 45-50 θερμίδες επιβάλλεται, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουμε την επίδραση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και στη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας αλλά και στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταβολισμού της γλυκόζης.
4. ΟΙ ΣΑΛΑΤΕΣ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΕΣ;;
ΜΥΘΟΣ: Οι σαλάτες στη διατροφή μας είναι καθημερινά απαραίτητες. Έχουν τεράστια περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αν θέλουμε να αυξήσουμε την αντιοξειδωτική τους δράση μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι, ξίδι αλλά και φρούτα όπως μήλο φρέσκο και αφυδατωμένο, μούρα και Goji berries αφυδατωμένα ακόμη και κομματάκια ανανά φρέσκο ή αφυδατωμένο. Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε και αφυδατωμένη γλυκιά κόκκινη πιπεριά με εξαιρετική βιταμίνη C όπως επίσης και βιολογική ρίγανη κυρίως στη χωριάτικη. Επίσης, ωραία επιλογή είναι να εμπλουτίζουμε τις σαλάτες και με ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια και macadamia nuts και να επωφελούμαστε από τις φυτικές ίνες , τις βιταμίνες Α, Ε και του συμπλέγματος Β και από τα Ω3 που περιέχουν. Μια τέτοια σαλάτα μπορεί να αποτελέσει και μόνη της ένα αυτούσιο γεύμα αν προσθέσουμε και λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών ή τόνο ή κοτόπουλο γεμίζοντας μας με ενέργεια και με χαμηλή θερμιδική απόδοση.
Πριν ακολουθείστε ένα διατροφικό σχήμα καλό θα είναι να συμβουλεύεστε ένα επιστήμονα υγείας και πριν επεξεργαστείτε από το διαδίκτυο κάποια πληροφορία να δίνεται πάντα βάση στην προέλευση της.