Η 15 Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο ως η ημέρα Εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού». Ο σκοπός της παγκόσμιας αυτής ημέρας είναι, η διάδοση της σπουδαίας σημασίας που έχει η χρήση του «Λευκού Μπαστουνιού», ενώ παράλληλα στοχεύει και στην ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την προσπάθεια που καταβάλλουν τα άτομα με προβλήματα όρασης, για μια καλύτερη διαβίωση μέσα στην κοινωνία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δυσκολεύουν την καθημερινή μετακίνηση τους. Λαμβάνοντας ως αφορμή την σημερινή Διεθνής ημέρα, αποφάσισα να σας μιλήσω αρχικά, για την ιστορία του «Λευκού Μπαστουνιού» και στην συνέχεια να αναφερθώ στο σπουδαίο έργο του «Φάρου των Τυφλών» και στο Μουσείο Αφής.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, από την ιστορία του «Λευκού Μπαστουνιού». Η ιστορία αυτή ξεκινάει το 1918, έπειτα από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο οφθαλμίατρος Richard Hoover, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα μακρύ καλάμι ως «λύση» για την μετακίνηση των τυφλών βετεράνων του πολέμου. Με αυτό τον τρόπο ο Hoover στόχευε στην αποκατάσταση και την επανένταξη όσων τυφλώθηκαν κατά την διάρκεια του Πολέμου.
Λίγα χρόνια αργότερα το 1930, στο Παρίσι μια γυναίκα η Guilly d’Herbemont, πρότεινε, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης να εξοπλιστούν με ένα «Λευκού Μπαστούνι», το οποίο θα αποτελούσε σύμβολο προστασίας και αναγνώρισης τους από το κράτος. Τον επόμενο χρόνο η ιδέα αυτής της γυναίκας έγινε πραγματικότητα. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1931, η Guilly, παρέδωσε τα πρώτα λευκά μπαστούνια σε διάφορες οργανώσεις τυφλών. Κάπως έτσι, ένα απλό «Λευκό Μπαστούνι», κατέληξε να γίνεται το απόλυτο σύμβολο των ατόμων με προβλήματα όρασης. Το 1969, η 15η Οκτωβρίου καθιερώθηκε και επίσημα ως ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού», από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Αφού μάθαμε την ιστορία του «Λευκού Μπαστουνιού», τώρα θα περάσουμε στο έργο του Φάρου των Τυφλών και στο Μουσείο Αφής.
Τι είναι ο Φάρος των Τυφλών;
Ο Φάρος των Τυφλών της Ελλάδας είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο ιδιωτικού δικαίου, που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1946 με σκοπό την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε άτομα κάθε ηλικίας, τα οποία έχουν προβλήματα όρασης, παρέχοντας τους ευκαιρίες και μέσα για την ανάπτυξη του πνευματικού και μορφωτικού τους επιπέδου.
Όταν ο Φάρος ξεκίνησε το έργο του, το 1946, στην χώρα μας τα άτομα με προβλήματα όρασης ζούσαν ένα σκληρό κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ δεν υπήρχαν προγράμματα κοινωνικής μέριμνας από το κράτος. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί, ότι εκείνη την δύσκολη εποχή υπήρξαν και συμπολίτες μας με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία, πρωτοποριακές ιδέες και πρωτοβουλίες που διέθεσαν χρήματα και χρόνια από την ζωή τους, ώστε να καταφέρουν να ιδρύσουν τον ΦΑΡΟ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Έπειτα από την ίδρυση του, έως και σήμερα, θεμελιώθηκαν πρωτοπόρα και καινοτόμα προγράμματα και δράσεις για τον πληθυσμό των ατόμων αυτών.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ.
Ένα από τα σπουδαιότερα και όχι τόσο γνωστά μουσεία της χώρας σας, για το οποίο σας έχω αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο μου, είναι το Μουσείο Αφής. Το Μουσείο Αφής του Φάρου των Τυφλών της Ελλάδας, είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους του στον κόσμο, το οποίο προσφέρει ισότιμη δυνατότητα στους τυφλούς ή μερικώς βλέποντες επισκέπτες, όλων των ηλικιών, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, να έρθουν σε επαφή με τον πλούτο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας, μέσω της αίσθησης της Αφής. Όμως, το Μουσείο Αφής δεν απευθύνεται μόνο σε επισκέπτες με προβλήματα όρασης, απευθύνεται και στο απλό κοινό. Ο σκοπός του Μουσείου μέσα από την επαφή του με το απλό κοινό είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα άτομα με προβλήματα όρασης και ταυτόχρονα η εναλλακτική επαφή των επισκεπτών με τον αρχαιοελληνικό μας πολιτισμό μέσω της Αφής. Το Μουσείο από το 2004 που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, όλων των ηλικιών, με προβλήματα όρασης και μη, που επιθυμούν να το γνωρίσουν. Μέσα από την δυνατότητα απτικής επαφής με τα εκθέματα, ο επισκέπτης αγγίζει για πρώτη φορά την πολιτιστική του κληρονομιά, γεγονός που μόνο στο άκουσμα του, μας φάινεται τόσο “παράξενο”, όταν έχουμε συνηθίσει στο χαρακτηριστικό «ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ» που υπάρχει σχεδόν σε κάθε μουσειακή έκθεση.
Αν το αναλογιστούμε όμως βαθύτερα πόσο ουσιαστική είναι αυτή η άμεση επαφή με το έκθεμα, πόσα συναισθήματα μπορεί να κατακλύζουν τον επισκέπτη εκείνη την στιγμή;
Ο Φάρος των Τυφλών της Ελλάδας, όπως και το Μουσείο Αφής διατελούν ένα από τα σπουδαιότερα “έργα” στην χώρα μας. Εκτός, ότι βοηθούν και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην βελτίωση των συνθηκών ζωής και την ενσωμάτωση των ατόμων με προβλήματα όρασης στην κοινωνία, συμβάλλουν και στην ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου, σχετικά με τα άτομα με ιδιαιτερότητες.
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα άτομα αυτά που έχουν ανάγκη το λευκό τους “φίλο” και “συνοδοιπόρο” για να μπορέσουν να “επιβιώσουν” μέσα στην καθημερινότητα. Με αφορμή λοιπόν, την σημερινή Διεθνής Ημέρα, μιλήστε στα παιδιά σας τα άτομα με οπτική αναπηρία, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, για τις ειδικές πλάκες στα πεζοδρόμια που μπορεί πολλές φορές έχετε συναντήσει. Μιλήστε τους για τον Φάρο και το Μουσείο Αφής. Χρησιμοποιήστε την σημερινή ημέρα ως έναυσμα και πραγματοποιήστε μια οικογενειακή επίσκεψη στο Μουσείο Αφής, το οποίο διοργανώνει και εκδηλώσεις προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας «Λευκού Μπαστουνιού».
Αν θέλουμε να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο, που να αγκαλιάζει την ιδιαιτερότητα και να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με οπτική αναπηρία ο μόνος τρόπος είναι να ευαισθητοποιήσουμε και μιλήσουμε στην νέα γενιά για αυτόν!