Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανοίξουμε μια συζήτηση με το παιδί μας για θέματα σημαντικά είναι σίγουρα ένα βιβλίο. Αν θέλεις κι εσύ να ενημερώσεις και αν μιλήσεις μαζί με το παιδί σου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τα παρακάτω βιβλία είναι ιδανική επιλογή!
1. Τι είναι Δημοκρατία; της Μαρίζας Ντεκάστρο, εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου,
εκδόσεις Μεταίχμιο
Ένα εικονογραφημένο βιβλίο πολιτικής και κοινωνικής αγωγής για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο.
Διαβάζοντας το βιβλίο τα παιδιά θα ανακαλύψουν την ιστορική πορεία της διαμόρφωσης των πολιτευμάτων μέχρι τις μέρες μας, θα εντοπίσουν και θα κατανοήσουν τα οφέλη του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά και τις απειλές που μπορεί να δεχτεί. Θα προβληματιστούν σχετικά με τα δικαιώματα της μειοψηφίας και θα ανακαλύψουν τους αγώνες των γυναικών για τη διεκδίκηση ψήφου. Χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι η αυτοαναφορικότητα, η σαφήνεια και η απλότητα ύφους και λόγου χωρίς, ωστόσο, να γίνονται εκπτώσεις ως προς τα όσα πρέπει να ειπωθούν σχετικά με το θέμα.
2. Στο δάσος, της Σοφίας Ζαραμπούκα, εκδόσεις Κέδρος
Η σοφή κουκοβάγια εκλέγεται αρχηγός των ζώων του δάσους και δικαιώνει πάντα τις προσδοκίες των ζώων σώζοντάς τα από κινδύνους και κακοτοπιές. Μα ο ελέφαντας που συνειδητοποιεί τη δύναμή του, τη διώχνει με τη βία και παίρνει τη θέση της. Τα πράγματα όμως δεν πάνε τόσο καλά ούτε για τον αμόρφωτο και αδύναμο στις συμβουλές ελέφαντα ούτε για όλα τα ζώα του δάσους που εγκαταλείπουν για άλλες πολιτείες.
3. 2651 Ημέρες Δικτατορίας, της Μαρίζας Ντεκάστρο, εικονογράφηση: Βασίλης Παπαγεωργίου, εκδόσεις Μεταίχμιο
Οι 2651 ημέρες της ελληνικής δικτατορίας καταγράφονται και φωτίζονται μέσα από τα προσωπικά βιώματα της έφηβης τότε συγγραφέα. Αυτό το προσωπικό βλέμμα έχει μεγάλη αξία στα βιβλία γιατί αναδεικνύει τους τρόπους που υποδέχτηκαν τα γεγονότα και τους τριγμούς τους οι άνθρωποι που τα είδαν μπροστά τους, στους λιγοστούς τότε τηλεοπτικούς δέκτες ή στις εφημερίδες της επόμενης μέρας, που τα συζήτησαν στα επιτόπια πηγαδάκια στους δρόμους, στα προαύλια των σχολείων, σε σκαλοπάτια και αυλές των θαυμάτων ή σε αυτοσχέδιες παρέες.
4. Άλφα, του Βασίλη Παπαθεοδώρου, εκδόσεις Καστανιώτη
Οδός Πατησίων. Κάπου 30 χρόνια μετά την εξέγερση στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Η (εθιμοτυπική;) πορεία λαμβάνει μια συνηθισμένη εξέλιξη. Μια πέτρα σε κάποια βιτρίνα, προκλήσεις από το πλήθος και την αστυνομία, συμπλοκές και κυνηγητά και ένα μεγάλο κομμάτι της πορείας σπεύδει να κλειστεί στο Πολυτεχνείο. Ανάμεσά τους και τέσσερις φίλοι της Α’ και Β’ Λυκείου, ο Αλέξης, ο Μάριος, ο Κώστας και ο Τόλης.
5. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, του Φίλιππου Μανδηλαρά, εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Όμορφοι στίχοι, με ρίμα και ξεκάθαρη αφήγηση για τα γεγονότα του 73′ στο Πολυτεχνείο. Ο Φίλιππος Μανδηλαράς καταπιάνεται με τα μεγάλα γεγονότα και πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας και ασφαλώς δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τη συλλογή του το πολυτεχνείο και η χούντα. Το βιβλίο προσφέρεται για δραματοποίηση και δημιουργία γιορτής στο σχολείο.
Πηγή: elniplex.com