«Δεν τρώω και παχαίνω. Μα πώς γίνεται αυτό;» , «Πάλι δεν κατεβαίνει γραμμάριο στη ζυγαριά, τι θα κάνω;» , «Από Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα, δεν πάει άλλο» , «Μα καλά, η άλλη κοπέλα πως γίνεται να είναι τόσο αδύνατη και εγώ να μην μπορώ να αδυνατίσω;» , «Όλο δίαιτα, δίαιτα, στερήσεις και τίποτα, δεν χάνω κανένα κιλό»…. Και άλλες τόσες εκφράσεις και σκέψεις, τις οποίες ακούμε καθημερινά και που κάνουν πολλοί άνθρωποι, όταν οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι θέλουν να κάνουν μια αλλαγή στην εξωτερική τους εμφάνιση. Όμως, πόσοι από εμάς έχουν πει ότι θα ξεκινήσουν να τρέφονται πιο σωστά, αλλά δεν το έκαναν ποτέ στην πράξη; Ή και να το έκαναν πράξη, μετέπειτα σταμάτησαν την προσπάθεια;
Σίγουρα, ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει τις δικές του διατροφικές επιλογές και να έχει τις καθημερινές του συνήθειες, όσον αφορά το φαγητό, έχοντας μία ευρεία γκάμα αγαθών αλλά και όλα τα ‘‘καλούδια’’ τα οποία μπορεί να επιλέξει για να προσθέσει στο διατροφικό του πλάνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διάφορους στόχους που θα ήθελαν να εκπληρώσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Βέβαια, όσον αφορά τη διατροφή και γενικά τις τροφές και τα τρόφιμα, δεν δίνουν όλοι οι άνθρωποι την απαραίτητη προσοχή και σημασία που χρειάζεται για να μπορέσει να υπάρξει ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής. Προβλήματα υγείας, υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, λαχάνιασμα από το τσιγάρο, καμία αθλητική δραστηριότητα, τυποποιημένο φαγητό (fast food), όλα αυτά μαζί είναι ικανά να προκαλέσουν δυσάρεστες εξελίξεις και κάποιες φορές, μη αναστρέψιμες καταστάσεις που μόνο λύπη μπορεί να προκαλέσουν.
Δυστυχώς, ο μειωμένος χρόνος, η κατανάλωση τυποποιημένου φαγητού και γενικά η αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής, είναι κάποιες από τις βασικές και σοβαρές προκλήσεις τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Παράλληλα με τις όποιες διατροφικές αλλαγές έχουν προκύψει, καλλιεργείται και μια συστηματική προώθηση προτύπων που αποκλίνουν τα άτομα, και κυρίως τα πιο νεαρά, από μία πιο υγιή στάση ζωής, αυξάνοντας έτσι τη συχνότητα νοσημάτων που συνδέονται με διάφορες διατροφικές διαταραχές.
Είναι δύσκολο να αλλάξεις τον τρόπο ζωής που κάνεις, αλλά τουλάχιστον προσπάθησέ το πριν πεις «όχι, δεν μου αρέσουν τα υγιεινά». Όταν ακούς δίαιτα ή διατροφή, σκέφτεσαι μόνο τις σαλάτες, τις αραβικές και τα γιαούρτια. Όχι, δεν είναι μόνο αυτά, σε καμία περίπτωση! Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι στη ζωή σου θα πρέπει να ακολουθήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και όχι στέρησης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, μπορείς να κάνεις πάρα πολλούς συνδυασμούς, κάνοντας σωστή διαχείριση των τροφίμων, προάγοντας μια πιο υγιεινή ζωή και συνήθεια.
Προσπάθησε να ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, κάνοντας έξυπνους συνδυασμούς, για να μην βαρεθείς όλο τα ίδια και τα ίδια αλλά και για να παίρνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα μεσογειακά φαγητά. Όσο στερήσε τόσο δεν θα αγαπήσεις ποτέ τον υγιεινό τρόπο ζωής! Θα φας και το γλυκό σου και το μπέργκερ σου, αλλά όχι μόνο αυτά. Μόνο θερμίδες και ενέργεια θα σου προσφέρουν, αλλά για λίγο. Επίλεξε τρόφιμα που θα σου δίνουν ενέργεια για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στο απαιτητικό – καθημερινό σου πρόγραμμα και παράλληλα να μην έχεις να αντιμετωπίσεις προβλήματα από πολύ μικρή ηλικία.
Να θυμάσαι ότι, το φαγητό είναι η ουσία της ζωής αλλά και το θεμέλιο του πολιτισμού μας. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι, η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας.
Μην ξεχνάς να:
- Καταναλώνεις ποικιλία λαχανικών
- Καταναλώνεις προϊόντα ολικής άλεσης
- Καταναλώνεις συχνά θαλασσινά και ψάρια
- Καταναλώνεις όσπρια
- Προτιμάς γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
- Προτιμάς άπαχο κρέας
- Περιορίζεις τη ζάχαρη και τα γλυκά
- Αποφεύγεις το fast food
- Να κάνεις γυμναστική
- Να πίνεις αρκετό νερό (8 – 10 ποτήρια ανά ημέρα)
Μήπως πρέπει, τελικά, να προβληματιστούμε σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες; Να αναλογιστούμε τι κάνουμε σωστό και τι λάθος; Τι πρέπει να αλλάξουμε για να βελτιώσουμε στον «διατροφικό μας κόσμο»;
Ας θεωρήσουμε τη σημερινή ημέρα, σαν μία μέρα αφύπνισης και επαναπροσδιορισμού, θέτοντας ο καθένας μας τον δικό του στόχο πάνω στα θέματα διατροφής. Εάν δυσκολεύεσαι, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό (π.χ διατροφολόγο) για να σε συμβουλέψει και να σε κατευθύνει.
Αγάπησε και προστάτεψε το σώμα σου για να κάνει και εκείνο το ίδιο!