Πολλή κουβέντα έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τη διαλειμματική δίαιτα 16:8, δηλαδή 16 ώρες δεν καταναλώνω καθόλου τροφές (μόνο υγρά χωρίς ζάχαρη) και 8 ώρες τρώω όποτε και όσο θέλω.
Τι ακριβώς ισχύει, και ποια είναι τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου διατροφικού σχήματος;
Τα μειονεκτήματα της διαλειμματικής δίαιτας:
✔️Υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης ναυτίας, εμετού, τριχόπτωσης, κόπωσης, διαταραχών ύπνου και συγκέντρωσης, διαταραχών στην έμμηνο ρύση και κακή διάθεση.
✔️Αμφιβολία για τη μείωση σπλαχνικού λίπους
Σε μια μελέτη του 2021 στο Σίδνεϊ φάνηκε πως παρά την επίτευξη απώλειας βάρους το σπλαχνικό λίπος παρέμεινε σταθερό.
✔️Η συγκεκριμένη δίαιτα θεωρείται δύσκολα βιώσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση καθώς δεν είναι συμβατή με την καθημερινότητά μας.
✔️Υπάρχει η παγίδα των 8 ωρών, που σημαίνει ότι στο διάστημα αυτό δε μπορώ να καταναλώνω ό,τι θέλω γιατί έτσι κινδυνεύω να περάσω τον επιθυμητό αριθμό πρόσληψης θερμίδων και να πάρω βάρος. Οπότε, στο διάστημα αυτό θα πρέπει να διατρέφομαι σωστά και υγιεινά.
Τα πλεονεκτήματα της διαλειμματικής δίαιτας:
✔️Μείωση επιπέδων ινσουλίνης
Με το συγκεκριμένη διατροφικό σχήμα φάνηκαν μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης, που αυτό μπορεί να ενισχύσει τη λιπόλυση και κατ’ επέκταση την απώλεια βάρους.
✔️Μείωση θερμίδων
Αν γίνεται σωστά ο περιορισμός γευμάτων σε αυστηρά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και αυτό μπορεί να οδηγήσει και στην απώλεια βάρους.
Αν τελικά αποφασίσεις να την ακολουθήσεις, και για να είναι αποτελεσματική η διαλειμματική δίαιτα πρέπει να θυμάσαι:
1. Δεν μπορείς να καταναλώνεις τα πάντα σε 8 ώρες.
2. Θα πρέπει να καταναλώνεις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, άπαχο κρέας, αυγά, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, όσπρια, προϊόντα ολικής, φρούτα και λαχανικά.
3. Θα πρέπει να αποφεύγεις ζάχαρη, λευκά ψωμιά, λευκά ζυμαρικά και κορεσμένα λιπαρά.