Σίγουρα όλοι μας έχουμε βιώσει έναν ή και περισσότερους χωρισμούς, μικρό ή μεγάλο. Έχουμε κλάψει, έχουμε πονέσει, έχουμε πληγωθεί ή πληγώσει, ή ακόμη και έχουμε πενθήσει γιατί ακόμη και ένας χωρισμός βιώνεται ως πένθος καθώς χωρίζεις από έναν άνθρωπο με τον οποίον είχες μία κοινή ζωή. Τι γίνεται όμως όταν ένας άνθρωπος χωρίζει και επιστρέφει μετά στον/στην πρώην του; Τι σημαίνει μία τέτοια κίνηση και τι αντίκτυπο έχει;
Να θυμάσαι ότι… Όταν οι άνθρωποι έχουν περάσει χρόνο με έναν άλλον άνθρωπο, πόσο μάλλον ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν βιώσει έντονες ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές, ακόμη και εάν αυτή η σχέση είναι τοξική, είναι πολύ δύσκολο αυτοί οι δύο άνθρωποι να απομακρυνθούν, είτε ο ένας από τους δύο είτε και οι δύο μαζί. Μπορεί να το έχεις παρατηρήσει και εσύ είτε από τον ίδιο σου τον εαυτό είτε από τον κοινωνικό-φιλικό σου περίγυρο ότι, ενώ έχουν χωρίσει δύο άνθρωποι, μετά να τα έχουν ξαναβρεί ή ο ένας από τους δύο να επιστρέφει πίσω για διάφορους δικούς του λόγους.
Γιατί λοιπόν ένας άνθρωπος μπορεί να επιστρέψει στον/στην πρώην του; Ποιοι λόγοι τον/την ωθούν στον/στην πρώην;
1. Νιώθει μόνος
Οι άνθρωποι φοβούνται να μένουν μόνοι και για να αποφύγουν μια μοναχική κατάσταση αποφασίζουν να επιστρέψουν πίσω στον άνθρωπο με τον οποίον είχαν περάσει ένα χρονικό διάστημα στο παρελθόν.
2. Βλέπει συνεχώς το προφίλ του/της πρώην
Δεν χρειάζεται να έχει επικοινωνία με τον/την πρώην ένα άτομο, αρκεί και μόνο η συχνή του επαφή μέσω των Social Media, βλέποντας τις φωτογραφίες και οτιδήποτε ανεβάζει στο προφίλ του/της. Σημαίνει ότι ακόμη ενδιαφέρεται για τη ζωή του/της και θέλει να δει τι κάνει.
3. Βλέπει παλαιές φωτογραφίες τους και σκέφτεται όλες τις καλές στιγμές που έζησαν
Τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, τα άτομα μετά από έναν χωρισμό τείνουν να βλέπουν τις αναμνηστικές φωτογραφίες που έχουν τραβήξει όταν ήταν ακόμα σε σχέση, κάτι που εντείνει ακόμη περισσότερο την στεναχώρια, τον πόνο και το «γιατί». Το ένα άτομο ή και τα δύο κάποιες φορές, αδυνατεί να σταματήσει να σκέφτεται τι πήγε λάθος και γενικά υπάρχει πολύ έντονη ψυχική-συναισθηματική φόρτιση.
4. Η σχέση μπορεί να έληξε χωρίς σαφείς λόγους
Ένας από τους λόγους που μπορεί ένα άτομο να σκέφτεται τον/την πρώην είναι γιατί δεν κατάλαβε ποτέ τον λόγο που χωρίσανε ή τον κατάλαβε και δεν θέλησε να το αποδεχτεί και να παραδεχτεί την κατάσταση. Αδυνατεί να αφήσει πίσω όλα όσα βίωσε με αυτό το άτομο και έτσι ρίχνει τις ευθύνες στον/στην πρώην σύντροφο.
5. Έχει μάθει στη «συνήθεια»
Η συνήθεια είναι ένα κακό πράγμα, το οποίο έχουν αρκετοί άνθρωποι και είναι ένας κύριος παράγοντας που πολλές φορές τα ζευγάρια συνεχίζουν να μένουν μαζί και να μην χωρίζουν, παρόλο που δεν έχουν καμία ερωτική-συντροφική-διαπροσωπική σχέση ο ένας με τον άλλον. Όταν χωρίζει ένα ζευγάρι, μετά είναι δύσκολο για πολλούς λόγους, με έναν από αυτό να είναι η συνήθεια του «πάντα είχα κάποιον να με ακούει, να με προσέχει και να με νοιάζεται, τέτοιοι ώμοι δύσκολα βρίσκονται, ήταν πολύ καλός φίλος, πού θα βρω άλλον». Οπότε, πρόσεχε καλά πριν δεχτείς κάποιον/α πίσω μόνο και μόνο από συνήθεια, γιατί δεν θα αλλάξει κάτι, θα γυρίσετε στην ίδια κατάσταση.
6. Έχει ενοχές
Νιώθει ενοχές που δεν κατάφερε να προσπαθήσει περισσότερο για την σχέση που είχε και μετά τον χωρισμό του/της αναλογίζεται και αισθάνεται ενοχές που τον/την άφησε να φύγει. Οι ενοχές όμως, πρώτον δεν θα διορθώσουν τα προβλήματα που υπήρχαν στη σχέση και δεύτερον δεν κάνουν καλό ούτε στο άτομο που τις έχει ούτε στον άλλον που νιώθει και εκείνος υπεύθυνος.
7. Κρατάει επαφές με τον φιλικό-κοινωνικό περίγυρο
Πολύ συχνό φαινόμενο μετά από έναν χωρισμό, ο/η πρώην να κρατάει επαφή και επικοινωνία με το φιλικό και γενικά κοινωνικό περίγυρο-κύκλο του/της. Αυτό, γιατί θέλει να μαθαίνει νέα από φίλους και γνωστούς, για το τι κάνει ο/η πρώην σύντροφος, εάν έχει προχωρήσει τη ζωή του/της, εάν είναι καλά στην υγεία, εάν κλαίει ή πονάει για τον χωρισμό και πολλά άλλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο για κάποιον που έχει προχωρήσει τη ζωή του και «μπλέκεται» στα πόδια ο/η πρώην, και αυτό γιατί πολύ εύκολα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη νέα σχέση. Πρόσεχε!
8. Δεν βρήκε κάτι καλύτερο
Αρκετές είναι οι φορές που ένας ή μία πρώην επιστρέφει πίσω γιατί πολύ απλά δεν έχει βρει κάτι καλύτερο που να τον/την καλύπτει. Οπότε τι κάνει; Επιστρέφει σε αυτό που είχε, το μόνιμο…. Μία εύκολη κίνηση-λύση θα λέγαμε. Μέχρι να βρει αυτό το κάτι άλλο….; Κανείς δεν ξέρει… Θα δείξει η ιστορία και το μέλλον.
9. Γιατί έμαθε ότι ο/η πρώην προχώρησε και δεν μπορεί να το δεχτεί
Ζήλεια; Ζήλεια να δει το μάτι σου! «Τι εννοείς ότι προχώρησε»; Όταν ένα άτομο μαθαίνει ότι ο/η πρώην προχώρησε γίνεται έξαλλος/η και τρελαίνεται, και αυτό γιατί; Γιατί πίστευε ότι ακόμη θρηνούσε το άλλο άτομο για τον χωρισμό τους. Τι θα κάνει λοιπόν; Θα διεκδικήσει το κτήμα του/της. Και ας έχει βρει κάποιον/α άλλον/η και ας έχει ξεχάσει τον λόγο για τον οποίο χωρίσανε, θα φροντίσει να μπει εμπόδιο στη μελλοντική του σχέση.
10. Βρίσκει δικαιολογίες για να σε πλησιάσει
“Όταν κάποιος θέλει κάτι, κάνει τα πάντα”! Έτσι δεν λένε; Έτσι και στην περίπτωση με τον/την πρώην. Εάν θέλει να σε πλησιάσει, θα βρει τον τρόπο για να σε προσεγγίσει με ό,τι συνέπειες έχει αυτή η κίνηση. Κάποια δικαιολογία θα βρει για να στείλει μήνυμα ή για να σε καλέσει στο κινητό με την πρόφαση ότι θέλει….. κάτι.
Κατανοητά όλα… Όμως να θυμάσαι ότι, πίσω να γυρίζεις μόνο για να δεις τα λάθη που έκανες, όχι για να ξαναζήσεις κάτι ίδιο. Το παρελθόν είναι παρελθόν, για αυτό είναι εκεί που είναι. Μην κάνεις το λάθος να το «κουβαλήσεις» συνειδητά, γιατί θα καταστρέψει ό,τι νέο θα φτιάχνεις. Εσύ θα το χτίζεις και αυτό θα γκρεμίζεται…. Πρόσεχε, πρόσεχε πολύ! Οι άνθρωποι δεν δέχονται να χάνουν, ειδικά όταν θεωρούν ότι κάτι είναι δικό τους και όταν το χάνουν, είναι ικανοί ακόμα και να καταστρέψουν τη ζωή του, για να μην τον δουν να προχωράει και γιατί δυσκολεύονται να τον/την βλέπουν χαρούμενο δίπλα σε ένα άλλο άτομο και όχι δίπλα σε αυτούς.